Data actualizării:
Data publicării:

Cumpănașu, despre Răzvan Ionescu: În SRI s-a format un nucleu dur

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Alexandru Cumpănașu, președintele Asociației pentru Implementarea Democrației, a analizat  numirea directorului operativ al SRI. Cumpănașu se referă la rolul lui Florian Coldea în această numire, la opțiunile lui Eduard Hellvig, directorul SRI, și la implicațiile deciziei sale.

- Ce alte opțiuni a avut directorul SRI și de ce credeți că s-a oprit la Răzvan Ionescu?

- Nu știu cu certitudine ce variante a mai avut Eduard Helvig, dar din informațiile mele au fost mai multe opțiuni, inclusiv femei ce activează în cadrul serviciului. Ce pot să va spun este că alegerea făcută este una înțeleaptă. Reputația lui Ionescu în interiorul SRI este a unui om echilibrat și deschis, ceea ce contează enorm în modul în care este condusă o astfel de structură. Patima excesivă sau abordările fanatice pot să facă mult rău unei societăți dintr-o astfel de funcție. Și, din păcate, nici SRI, la fel ca întreaga societate, nu duce lipsă de personaje cu astfel de abordări. De aceea, numirea unui general tânăr echilibrat, deschis, cu viziune largă este vitală pentru SRI și pentru România. 

- Ce a făcut Răzvan Ionescu pentru a ajunge într-o astfel de poziție?

 -Nu îi cunosc în detaliu activitatea sau biografia. Dar, ca restul celor ce lucrează cu surse va pot spune că România a fost ferită de atentate teroriste sau lovituri devastatoare ale sistemului administrativ și datorită lui Ionescu. A fost unul din pilonii principali care au acționat în lupta împotrivă terorismului, cazurile de tentativă teroristă fiind mult mai multe decât se știe public...în multe cazuri nefiind în interesul României în raport cu diverse alte state devoalarea publică a modului în care s-au prevenit aceste operațiuni. 

-Este Ionescu prea tânăr pentru această funcție?

- Am să fiu direct: refuzarea de către Helvig a unor propuneri încărcate de subiectivism sau a unor vechi crocodili cărora nu le priește pensia demonstrează curaj și determinare, Helvig menținând practic o linie de continuitate în abordarea conducerii serviciului de peste 10 ani. Ionescu face parte din generația care a reformat SRI din temelii și l-a făcut eligibil partenerilor euro-atlantici. Nu mă pronunț pe aspecte controversate interne.

- Ce rol credeți că a jucat Florian Coldea în formularea acestei nominalizări?

 -Coldea este cel care a pus bazele alături de Maior și acum de Helvig "schimbării la față" a SRI.  Dintr-un serviciu slab și corupt l-au transformat într unul atât de puternic încât este posibil că în unele cazuri unii ofițeri să fi comis abuzuri de putere. Însă, întreaga echipă care conduce SRI în prezent este "din interior" și fără datorii față de "trecut" sau terți. Nu știu ce rol a jucat Florian Coldea, însă cu siguranță generalul Ionescu face parte, dacă ne uităm la CV-ul dânsului, dintre acei tineri ofițeri selectați acum 10-12 ani și promovați treptat. A fost promovat constant de către fostul prim adjunct SRI  și în zona antiteroristă nu am vreun dubiu că a fost altfel decât pe merit. Un răspuns scurt nu am, dar nu am niciun dubiu că Helvig și Coldea s-au consultat pe această temă și este normal să ceri referințe celui care îl cunoaște cel mai bine că fost șef operativ. 

 - Adică este "omul lui Coldea"?

 - Nu. Nu am spus asta. Cele mai ușor de înțeles lucruri sunt cele simple în alb și negru....așa am fost obișnuiți. Eu am să va spun părerea mea: cred că în interoriorul SRI s-a format un nucleu dur de tineri care acum ajunși la maturitate au pedigree ul necesar să conducă. Evident că, toți lucrând în mod nemijlocit cu Florian Coldea, este normal să fie văzuți ca "oamenii" săi. Eu cred că sunt oamenii SRI. Asta nu înseamnă că nu există uscături în Serviciu și că diverse grupuri (unele chiar din afara SRI) nu au încercat să-și "impună" omul!. Dar, decizia lui Helvig este din punctul meu de vedere una corectă în acest caz. Este una dintre cele mai bune variante pe care le are SRI în acest moment. Numirea generalului Ionescu arată că Helvig a așteptat întâi să cunoască Serviciul, oamenii și capacitatea lor, și abia după aceea a făcut nominalizări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel