Data publicării:

Cum vrea Zelenski să recupereze Crimeea. Poziția oficială a președintelui ucrainean

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Crimeea a fost capturată și anexată de Rusia în 2014.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că peninsula Crimeea, confiscată de Rusia în 2014, va trebui să fie redată suveranității ucrainene prin diplomație.

Zelenski, intervievat de Fox News într-un tren din Ucraina, a declarat că țara sa nu își poate permite să piardă numărul de vieți care ar fi necesar pentru a recuceri Crimeea prin mijloace militare.

El a respins din nou orice idee de cedare a oricărui teritoriu deja ocupat de forțele Moscovei, afirmând că Ucraina „nu poate recunoaște din punct de vedere legal niciun teritoriu ocupat al Ucrainei ca fiind rusesc”.

VEZI ȘI: Update: Ambasada României își restrânge activitatea la Kiev. SUA, Grecia, Spania și Italia le-au închis. Se anunță "Al Treilea Război Mondial până la Crăciun"

„Am menționat deja că suntem pregătiți să aducem Crimeea înapoi pe cale diplomatică”, a declarat Zelenski pentru Fox News prin intermediul unui interpret.

Pe cale diplomatică

„Nu putem pierde zeci de mii din oamenii noștri astfel încât să piară de dragul recuperării Crimeei... și totuși nu este un fapt că o putem aduce înapoi cu armele în mână. Noi înțelegem că Crimeea poate fi adusă înapoi pe cale diplomatică”, a precizat Zelenski.

Rusia a capturat și anexat Crimeea în 2014, după ce o revoltă populară a determinat un președinte favorabil Rusiei să părăsească țara, iar aliați ai Rusiei au cucerit întinderi de teritoriu în estul Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: Putin, deschis să discute cu Trump despre un acord de încetare a focului, susțin surse Reuters. Exclude orice concesii teritoriale majore

De la invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022, trupele sale au capturat aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei și au proclamat anexarea a patru provincii, deși Moscova nu controlează pe deplin niciuna dintre acestea.

Zelenski a propus o formulă de pace și un „plan de victorie” bazat pe retragerea trupelor ruse din Ucraina. Însă apelurile sale recente au pus accentul pe garanțiile de securitate pentru țara sa și pe invitația de a adera la NATO, noțiune respinsă din start de Moscova, conform agenției de presă Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel