Cum vrea PSD să crească numărul de job-uri. Soluții și alternative la ”Codul Sclaviei”
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
.
.

PSD consideră că noul Cod al Muncii îi avantajează pe angajatori şi îi defavorizează pe angajaţi, aduce cu sine nesiguranţa locurilor de muncă şi permite exploatarea angajaţilor de către angajator. Șeful Departamentului Transporturi din Partidul Social Democrat, Dragoș Titea,  consideră că nu se vor crea astfel mai multe locuri de muncă, din contră, noile prevederi vor duce la creşterea şomajului.

Titea a prezentat și o parte din soluțiile PSD pentru creșterea numărului de locuri de muncă:

 Deblocarea posturilor pentru tinerii absolvenţi;

 Reducerea graduală a CAS, cu 10%, înca din 2011;

 Scutiri de taxe pentru noii angajaţi (zero contribuţii pentru noi locuri de muncă, pentru o perioadă determinată);

 Plata datoriilor statului către firmele private (datoriile mai vechi de 60 de zile vor fi plătite sau compensate);

 Transformarea vârstei de pensionare din obligaţie în drept;

 Subvenţiile pentru agricultură;

 Rambursare TVA pentru proiectele finanţate din fonduri europene, imediat după cereri (şi nu la final);

 Deblocarea absorbţiei de fonduri europene. POSDRU poate deveni unul din cei mai mari angajatori ai României pentru următorii ani.

Social democratul a declarat că modul în care Guvernul Boc a adoptat acest Cod al Muncii, dovedeşte că intenţiile guvernului vizează construirea unui sistem de constrângere şi control al salariaților, astfel încât niciun angajat să nu mai beneficieze de drepturi, să nu se mai poată apăra şi, de teama sancţionării şi chiar a pierderii locului de muncă, să fie la dispoziţia angajatorilor. De asemenea, acest Cod al Muncii urnăreşte slăbirea şi destructurarea mişcării sindicale, astfel încât oamenilor să le fie frică să protesteze împotriva măsurilor tot mai abuzive şi neconstituţionale ale Guvernului Boc. Prin noul Cod al Muncii, se iau bani de la angajaţi şi se transferă la angajatori, care pot acum decide reducerea temporară a activităţii. În acest caz, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului. Noul Cod al Muncii dă posibilitatea angajatorului să suspende contractul de muncă în cazul reducerii temporare a activităţii. Angajatorului nu trebuie să justifice motivele reducerii sau întreruperii temporare a activităţii.

PSD consideră, de asemenea, că noile reglementări creează și alte probleme pe piața muncii:

 Tinerii angajaţi vor fi nevoiţi să lucreze cu contracte pe perioadă determinată, in loc sa aiba contract pe termen lung.

 Sindicaliştii şi cei care vor să creeze mişcări sindicale în corporatii) vor putea fi concediaţi!

 Patronul poate schimba, de pe o zi pe alta, lista de sarcini pentru angajat, si poate modifica criteriile de performanţă mult mai uşor.

 Concedierea va fi mai uşoară, chiar şi atunci cand angajatul nu are nicio vină pentru situaţia economică precară a companiei.

 Patronul poate suspenda, din proprie initiativa, contractul de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel