Data publicării:

Cum vor vota prietenii lui Putin rezoluția UE privind tezaurul României. Tomac: Este o miză care ține și de identitatea europeană

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
În cadrul plenarei Parlamentului European de la Strasbourg, din luna martie, un subiect de maxim interes va fi dezbătut - returnarea tezaurului României, furat de Rusia.

Inițiativa unui proiect de rezoluție pentru această problemă a fost demarată de europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) și urmează să fie supus votului eurodeputaților.

Potrivit calendarului public, proiectul de rezoluție va fi discutat pe data de 14 martie, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg. Este prima dată când o chestiune atât de sensibilă și importantă pentru România este adusă în atenția Parlamentului European.

Tezaurul României, care a fost sechestrat ilegal în Rusia, reprezintă un subiect de mare relevanță, mai ales în contextul actual, al tensiunilor geopolitice. Dezbaterile din cadrul Parlamentului European ar putea avea implicații semnificative în relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia, mai ales în perspectiva eventualelor negocieri post-invazie în Ucraina.

Anul trecut, Banca Națională a României (BNR) a organizat un eveniment special cu tema "Tezaurul României evacuat la Moscova – un drept de creanţă mai vechi de un secol". Această acțiune a adus în atenție amploarea și importanța recuperării tezaurului cultural și material al țării noastre.

Eugen Tomac a subliniat importanța acestei inițiative, evidențiind faptul că în afara tezaurului țării noastre, care se află sub paza BNR și cuprinde peste 93 de tone de aur, există și întregul tezaur cultural, aflat în custodia Rusiei.

Întrebat de junralistul Val Vâlcu cum crede că vor vota Austria și Ungaria rezoluția în cauză, Eugen Tomac a răspuns:

„Nu știu, dar eu mi-am făcut datoria inclusiv față de colegii austrieci. Și pe cei din Ungaria i-am informat cu privire la acest subiect și evident că în următoarele două săptămâni vom face din nou un tur de forță pentru a explica miza din acest dosar și de ce le cerem votul. Este o miză care ține atât de identitatea noastră, cât și de identitatea europeană, deoarece acest patrimoniu, până la urmă, aparține și Uniunii Europene, prin România.”

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel