Data publicării:
Cum vor Toma și Romașcanu să îi închidă gura lui Atanasiu (PNL)
Prim-vicepreşedintele PNL, fostul ministru al Apărării Teodor Atanasiu, candidat PNL Buzău pentru Senat, a transmis o scrisoare adresată conducerii PSD Buzău.
Liderul PNL a făcut referire la o personalitate marcantă a istoriei Buzăului, primarul liberal Nicu Constantinescu, primar care era originar din Craiova.
"O să le amintesc PSD-iștilor buzoieni, puţin despre istoria Buzăului, că poate învaţă şi ei ceva. În primul rând, cel mai mare om politic al Buzăului, văzut de către istorici drept întemeietorul Buzăului modern, este Nicu Constantinescu, un liberal care a condus ca primar Buzăul timp de 16 ani şi în 16 ani de mandat a avut realizări cu care ne mândrim şi azi.
Le-am spus câteva cuvinte frumoase pe care le-au scris istoricii despre Nicu Constantinescu şi am pus şi realizările PSD-iștilor buzoieni din ultimii 26 de ani: zero. Le trimit ca să înţeleagă că Buzăului i-ar fi mult mai bine fără ei, decât împreună cu ei", a spus Teodor Atanasiu.
Răspunsuri din PSD
Scrisoarea lui Teodor Atanasiu nu a rămas fără replică din partea social-democraților. Primul care i-a răspuns este Lucian Romașcanu, candidat pe listele pentru Senat din partea PSD.
Iată ce a transmis Lucian Romașcanu:
"Un liberal la porțile Buzăului
- mic pamflet la cerere -
Motto: "Nu puneti labele voastre murdare pe bustul lui Nicu Constantinescu. Sa nu vă atingeti!" Vocea Buzaului, 1928
Prolog: Nicu I. Constantinescu a fost și va rămâne BUZOIAN
Un mare, foarte mare liberal, având în vedere deplasamentul respectivului, alunecat pe hartă tocmai din Cugir, județul Alba în frumosul nostru oraș, caută cu disperare să justifice nejustificabilul, și anume că nu contează cât ești de buzoian dacă fostul partid liberal te acceptă pe listele sale locale. (zic fostul partid, caci numai un ONG, nu un partid, poate propune un prim-ministru care nu iși asumă o apartenență politică).
În absența meritelor proprii caută unele în exteriorul lui și a găsit de cuviință să și-l ia drept aliat peste veacuri pe marele primar al Buzăului, Nicu I. Constantinescu. Ghinion, cum ar spune marele tăcut al României. Cum să faci asemenea gafă când prima constatare ce-ți răsare în minte auzindu-l este că ultimul merit al liberalilor, cu care se pot lăuda pe plan local, datează din 1883-1905?!
Hai să facem o scurtă listă comparativă a jaloanelor existenței marelui Nicu Constantinescu cu ale D-lui Tase Atanasiu. Nicu I. Constantinescu a venit în Buzău la vârsta de 26 de ani, în postura de director al Prefecturii Buzău, deci direct implicat în viața cotidiană a Buzăului. Dl. Tase A. a sosit la putin peste dublul vârstei menționate, adică la 54 de anișori, pentru o lungă perioada de maxim 1 (una) lună, cât să se aleagă parlamentar.
Transformarea din temelii a Buzăului
Nicu I. Constantinescu a venit pentru că a avut chemarea de a transforma din temelii și a moderniza un oraș.
Dl. Tase A. a venit pentru că vrea să fie undeva unde "pot fi prezent fizic mult mai ușor". Ințelegem de aici că poziția curentă de senator de Alba îi cere un efort pe care nu îl poate susține. Nicu I. Constantinescu s-a însurat o singură dată, cu o buzoiancă, naşi fiind domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi doamna Elena. Urmare nunții, soția a continuat să își sprijine soțul fără a intra în scena politică.
[citeste si]
Dl. Tase A. s-a însurat de două ori, e o informație, nu reproș, nași la cea mai recentă nuntă fiindu-i familia Tudor, patroni de firmă de asigurări falimentară. După căsătorie, soția a devenit brusc eligibilă pentru diverse funcții precum șefa femeilor liberale din Alba, consilieră la parlament sau la guvern, angajată de frunte la ASF (bucuria nașilor, probabil).
Nicu I. Constantinescu a fost, în afara activității administrative, un avocat de succes, membru de frunte al baroului buzoian.
Dl. Tase A., când n-a apucat un "coledzi" a fost asociat în 7 (șapte) societăți comerciale iar de una, a răposatului Dinu Patriciu, s-a ocupat în mod special, ca administrator, 4 ani.
Nicu I. Constantinescu odihnește în pământul buzoian, la cimitirul Dumbrava.
Dl. Tase A., cu tot respectul, nu cred că își va dormi eternitatea pe meleagurile buzoiene. E o constatare, nu un reproș. Nicu I. Constantinescu are o sumedenie de merite, pe care toți buzoienii le cunosc.
Dl. Tase A. a fost... (atașat un extras din programul concurenței, în rostirea onorabilului)
În concluzie, enunțul ca Nicu I. Constantinescu nu a fost buzoian este profund fals. A fost Buzoian cu B mare, dedicat orașului într-un fel în care Dl. Tase A. nu va putea să fie nici în multiple vieți, dacă Dumnezeu ar fi suficient de nedrept sa ni-l mai trimită de mai multe ori pe planetă.
PSD are acum in Constantin Toma un primar pe care îl vedem drept un vrednic urmaș al marelui Nicu Constantinescu, iar rezultatele muncii sale au început deja să apară.
PS1 Înțeleg că Dl. Tase A. a luat-o pe urmele altui mare înaintaș și s-a apucat de scris scrisori. Dacă are polipi la tastatură și scrie cum vorbește, teamă mi-e de ce e în plic...
PS2 Opt ani am intrat zilnic în școala nr. 1, în fața căreia e așezat bustul lui Nicu Constantinescu. L-am privit atunci si ani de atunci cu un mare respect. Nu pot tăcea când alții se cocoață pe el spre a împrumuta, fără rușine, din meritele sale.
PS3 Imi voi păstra conduita în această campanie dar, cu scuze adresate cititorilor mei, derapajele contracandidaților nu vor ramâne nesancționate".
Primarul Constantin Toma, reacție
Primarul Buzăului, Constantin Toma, a reacționat și el la scrisoarea lui Teodor Atanasiu.
"Constat că liberalii buzoieni trăiesc din amintiri. Nicu I. Constantinescu a venit la vârsta de 27 de ani în Buzău ca director al Prefecturii, iar în acelaşi an s-a căsătorit cu buzoianca Maria Aur cu care a avut 7 copii, rămânând până la moarte un adevărat fiu al Buzăului. A fost cel mai mare primar al oraşului şi, în semn de adâncă preţuire, eu însumi am decis ca sala de festivităţi a Palatului Comunal să poarte numele acestuia.
A murit în aprilie 1905, la 65 de ani, după aproape 40 de ani dedicaţi modernizării Buzăului, fiind animat doar de dorinţa de a face bine oraşului şi locuitorilor lui, fără să se gândească vreo clipă la interesul propriu. Drept dovadă, la doar 4 luni de la încheierea ultimului mandat de primar, în ianuarie 1905, a murit sărac. Atât de sărac încât Consiliul Local s-a reunit pentru a aproba de urgenţă acoperirea cheltuielilor de înmormântare, în sumă de 2.580 de lei.
Domnule Teodor Atanasiu, vă regăsiţi cumva în destinul acestui mare Buzoian? Aveţi de gând să vă jertfiţi şi să muriţi sărac pentru binele Buzăului?
Vă sugerez, însă, domnule Atanasiu, să recomandaţi liberalilor buzoieni să nu ascundă sub preş "iluştrii" urmaşi ai marelui primar pe care l-a avut Buzăul:
- Ionel Tescaru, candidat PNL la Primăria Buzău în anul 2004, managerul Companiei de Apă, care încasează lunar, "în mână", 180 de milioane de lei vechi din banii buzoienilor, pentru a le livra cea mai scumpă apă din ţară şi pentru a-i jecmăni cu apa meteorică;
- Constantin Ionescu, candidat PNL la Primăria Buzău în 2008 sau, mai simplu spus, candidatul Companiei de Apă în 2016, actual consilier local, care nu face decât să respecte dispoziţiile protectorului său, Ionel Tescaru, fiind angajat al Companiei de Apă;
- Dragomir Văsîi, membru PNL, director economic la Compania de Apă, "mâna dreaptă" a lui Tescaru şi Preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Urbis SRL Buzău, o altă societate a primăriei ce consumă nejustificat banii buzoienilor.
Domnule Atanasiu, toţi cei trei menţionaţi încasează sute de milioane de lei lunar, luaţi din buzunarul buzoianului, fără să contribuie cu ceva la bunăstarea oraşului. Ci doar la propria lor bunăstare!
Aceştia sunt, domnule Atanasiu, liberalii de azi pe care dumneavoastră, probabil în totală necunoştinţă de cauză, îndrăzniţi să-i comparaţi cu Nicu I. Constantinescu!", a transmis Constantin Toma.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News