Cum vor arăta ministerele din mai 2023. Mănăstire: PNL va prelua Transporturile și Finanțele. PSD va da premierul
Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Publicat pe: 19 noi 2022, 10:55
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Politicianul PNL Silviu Mănăstire a vorbit despre rotativa care va avea loc în mai 2023.

„O întrebare care este pe buzele tuturor jurnaliștilor în acest moment: Va avea loc rotativa în mai, anul viitor?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Trebuie să aibă loc rotativa pentru că este un contract politic semnat între cele două partide. Și repet, eu știu că președintele PNL, Nicolae Ciucă, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au o relație foarte bună, nu au niciun interes să se păcălească reciproc. PSD trebuie să-și asume rotativa, așa este corect, există acest contract politic. Și PSD are oameni calificați care să asigure funcția de prim-ministru, de ce nu.

Am văzut și eu discuțiile astea că nu este obligatoriu să fie Marcel Ciolacu. Dacă nu este Marcel Ciolacu, poate să fie altcineva din PSD. Cum decide Partidul Social Democrat, nu este treaba noastră de la PNL. Și mai este un amendament: trebuie să fie nominalizat de președintele României, Klaus Iohannis, că așa sună Constituția”, a răspuns secretarul general adjunct al PNL.

Fără președinte nu se poate face rotativa

„Este Klaus Iohannis parte a acestui contract?”, a întrebat imediat Chirieac.

„Nu știu. Dar, evident, nu se poate face nimic pe zona guvernamentală – remanieri, schimbări de componență a guvernului – fără ca președintele să fie parte a proceselor și deciziilor. Este constituțional, repet”, a adăugat fostul jurnalist de la B1 TV.

„Nu întreb întâmplător. Am văzut că președintele Marcel Ciolacu face o diferențiere clară, netă, între președintele Klaus Iohannis, pe care îl critică, și președintele PNL, Nicolae Ciucă, pe care îl laudă și cu care spune că are o colaborare excelentă”, a mai adăugat analistul politic.

Cum vor arăta ministerele din mai 2023

„Acum, mai departe, dacă ar avea loc rotativa, va avea loc și o schimbare de ministere? Adică domnul Grindeanu ar putea abandona Ministerul Transporturilor?”, a mai întrebat Chirieac.

„La rotativa guvernamentală, Ministerul de Finanțe trece la PNL, Ministerul de Justiție trece la PSD. Sunt cele două ministere avizatoare fără de care nu se poate funcționa. Secretariatul general revine PNL, Ministerul Transporturilor revine de asemenea PNL, cu o poziție în plus pe care o au cei de la PSD, funcția de vicepremier. Ministerul de Interne rămâne PNL pentru că MApN rămâne PSD, acestea fiind cele două ministere de forță ale guvernului”, a răspuns Silviu Mănăstire.

„Are sens contractul acesta”, a punctat Chirieac. „Este mai mult decât fair play acest contract politic. Important este, spun eu, ca oamenii să fie serioși și cred că vor fi serioși. Nu ascundem că există tot felul de informații scurse pe surse despre anticipate sau alte tipuri de operațiuni politice. Sunt puțin probabile pentru că nu cred că România poate să ducă o criză politică șase luni până se fac anticipate în iarnă, în război, cu probleme economice. Europa gâfâie”, a conchis Mănăstire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?