Cum vom scăpa de țigări? Planuri ale guvernelor lumii și strategii propuse de experți, analizate la Atena
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Cum să scăpăm de țigări? Tutunul încălzit sau vapingul sunt metode mai sigure și mai eficiente? Trebuie ajutați de către stat să se lase de viciu cei care fumează? Cât de mult îi descurajează interdicțiile pe fumători?

Studiile clinice, dar și datele din viața reală, oferă răspunsuri la aceste întrebări. Medici, experți în politici publice și activiști pentru sănătate au analizat cele mai eficiente strategii pentru controlul fumatului, la cel de-al 5-lea Summit științific privind reducerea riscurilor asociate  acestui obicei („5th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy”), care a avut loc la Atena, cu participarea a peste 240 de oameni de știință din 41 de țări.

Reducerea noxelor și compensarea ajută fumătorii

Tutunul încălzit, guma cu nicotină sau vapingul trebuie considerate instrumente ale politicilor publice de reducere a efectelor nocive ale fumatului. Obiectivul sănătății publice rămâne o „lume fără fum”, au subliniat oamenii de știință, dar guvernele ar trebui să adopte o perspectivă pragmatică, de reducere treptată a riscurilor, pentru a înregistra rezultate semnificative.

Exemplele de succes din diferite țări merg de la taxarea diferențiată, care favorizează produsele cu risc mai mic, până la compensarea acestor produse de către sistemele de sănătate, pentru a ajuta fumătorii care au făcut eforturi dar nu reușesc să renunțe total la nicotină.

Japonia: Tutunul încălzit, strategia cu cel mai mare succes în renunțarea la fumat

Introducerea produselor din tutun încălzit, în Japonia, a fost urmată de o scădere semnificativă a prevalenței fumatului. Începând din 2017, când aceste produse au fost lansate pe piața locală, s-a observat că fumătorii au făcut mai ușor trecerea de la țigările „fără fum”, la renunțarea totală la nicotină.

Provocările cu care se confruntă guvernele în lupta împotriva fumatului au fost discutate într-un panel cu Vassilis Kontozamanis, fostul ministru al Sănătății al Republicii Elene, și membrii fondatori ai SCOHRE, David T. Sweanor J.D. (Canada),  Karl E. Lund. (Norvegia), Sharifa Ezat Wan Puteh (Malaezia) și Michael G. Toumbis (Cipru).

„Trebuie să avem grijă de toți cei care sunt fumători și nu doresc sau nu pot abandona utilizarea nicotinei”, a spus și Vassilis Kontozamanis, fostul ministru al Sănătății al Republicii Elene, în contextual în care s-a discutat despre subvenționarea sau taxarea diferențiată a „țigărilor fără fum”. 

Interdicțiile afectează drepturile omului și sănătatea mintală, cresc piața neagră

„Cauza pentru care Malaezia se confruntă cu problema fumatului în exces”, a spus prof. dr. Sharifa Ezat Wan Puteh, „este că piața neagră, este peste consumul de țigări fiind alimentat în proporție de 57% de aceasta”. Interzicerea vânzării de țigarete persoanelor sub 18 ani va intra în vigoare în 2025, dar în lipsa unor măsuri de reducere a efectelor nocive, cel mai probabil această interdicție va crește doar vânzările pe piața neagră, fără a scădea și prevalența fumatului.

Marewa Glover, director al unui centru de cercetare din Noua Zeelandă, a avertizat că trecerea de la strategiile de reducere a riscurilor la cele de interdicție este contraproductivă.

Legislația neo-zeelandeză a avut rezultate excelente în combaterea fumatului atâta vreme cât a stimulat reducerea riscurilor: prevalența fumatului a ajuns în 2020 la 10,9%, de la 27% în 1992, fiind printre cele mai scăzute din lume. Cu toate acestea, Regulamentul de vaping, care a fost adoptat în 2020, a introdus interdicții, și este văzut ca fiind punitiv și lipsit de compasiune pentru cei care nu reușesc să reunuțe la nicotină. Este de așteptat o creștere a contrabandei cu țigări, dar și o înrăutățire a stării de sănătate mintală, ca urmare a stigmei pe care o resimt fumătorii și datorită marginalizării acestora. Nu este exclus ca unii dintre aceștia să treacă la substanțe cu risc mai mare, a spus Marewa Glover.

Printre provocările pe care le au de înfruntat țările care doresc să reducă pierderile cauzate de fumat, dr. Glover a menționat campaniile de dezinformare, pierderea libertății academice (experții se tem să comunice rezultatele studiilor recente, sub presiunea campaniilor media), dar și pierderea drepturilor omului. Mai precis, dreptul la autonomie, demnitate și dreptul la consimțământ, privind intervenția medicală. Produsele inovative din tutun, care au riscuri mai mici pentru sănătate, sunt atacate în campanii de „minciuni și propagandă”, care ignoră sau mistifică datele științifice și cele din viața reală.

Reducerea noxelor, strategie complementară renunțării la fumat

Reducerea riscurilor prin folosirea unor produse inovatoare din tutun a fost discutată în contextul elaborării politicilor publice bazate pe dovezi de către Maria Spyraki, europarlamentar (Grecia) și trei oameni de știință, Zoi-Dorothea Pana (Cipru), Andrzej Fal (Polonia) și Giuseppe Biondi-Zoccai (Italia).

 Adoptarea unor strategii de reducere a noxelor ca strategie complementară renunțării la fumat și prevenirii fumatului este îmbrățișată de tot mai multe sisteme sanitare. Acestea consideră folosirea produselor inovatoare din tutun ca un alt instrument al strategiilor de sănătate publică. În timp ce obiectivul final rămâne o „lume fără fum”, susținătorii produselor cu risc scăzut consideră că guvernele ar trebui să adopte o perspectivă pragmatică a sănătății publice pentru fumătorii care nu reușesc să renunțe la fumat.

În Norvegia, a spus dr. Karl E. Lund, doar 2% dintre tineri se apucă de fumat, iar fumătorii obișnuiți reprezintă doar  9% din populație. Norvegienii consumă nicotină folosind un produs din tutun oral numit snus, care a fost timp de decenii cea mai populară metodă de a renunța la fumat. Autoritățile au recunoscut faptul că snusul are un rol important în reducerea fumatului, au permis comunicarea diferențelor de risc dintre snus și țigări, iar produsul are o impozitare mai mică decât țigările.

Nu există nicio îndoială că strategiile de reducere a riscurilor asociate fumatului au un rol important în politicile de reducere a ratei fumatului, iar reducerea efectelor nocive cauzate de fumat poate fi utilizată ca strategie complementară, a spus dr. Michael G. Toumbis. Cel mai impresionant exemplu de reducere a efectelor nocive vine din Suedia și Norvegia cu snus, a indicat dr. Toumbis. Strategia lor de reducere a efectelor nocive a arătat rezultate cu adevărat impresionante pentru controlul fumatului.

Taxarea trebuie să încurajeze produsele cu risc mai scăzut

Vorbind despre situația din Grecia, dr. Vassilis Kontozamanis a subliniat că nu pot fi interzise toate produsele din tutun deodată, ci trebuie aplicate, pas cu pas, politici de control a fumatului și politici de reducere a noxelor. Ca urmare, Grecia a adoptat legi care oferă o diferențiere față de produsele din tutun mai puțin dăunătoare și a creat comitete de experți care evaluează toate produsele inovatoare.

La sfârșitul discuției, toți participanții au fost de acord că o cercetare științifică riguroasă și politici coerente ar putea aduce beneficii tuturor țărilor și că este de datoria cercetătorilor să informeze consumatorii despre alternativele care le sunt oferite.

„Cazul produselor din tutun cu risc scăzut (THR) necesită o abordare echilibrată”, a spus Fernando Fernández Bueno (Platforma pentru reducerea riscurilor cauzate de consumul de tutun, Spania). Din păcate, în Spania, țigările tradiționale și produsele THR sunt considerate la fel, actualul guvern refuzând să dialogheze cu părțile interesate, iar medicii și oamenii de știință care apără THR suferă de fapt hărțuiri și constrângeri din partea autorităților. Acest lucru trebuie să se schimbe, iar publicului și medicilor trebuie să li se furnizeze informații exacte despre diferențele reale dintre produse.

Interzicerea comunicării informației despre inovație- ”omucidere din culpă”

„Astăzi, există alternative mai sigure la țigările tradiționale din tutun și este „omucidere din culpă” a nu fi recomandat persoanelor care au nevoie de ele”, a subliniat  Emil Toldy-Schedel, de la Asociația științifică maghiară pentru reducerea noxelor și bolile de mediu. Asociația consideră că informarea societății cu privire la reducerea noxelor este extrem de importantă și a propus ca în fiecare țară să fie desfășurate campanii de informare pe acest subiect.

„În Indonezia, fumatul este extrem de răspândit, din moment ce aproximativ 65 de milioane din populație sunt fumători”, a spus Amaliya Amaliya (Coaliția Indoneziană fără gudron - KABAR, Indonezia). „Pentru a reduce prevalența fumatului în țară, este necesar să se ofere oamenilor o educație și informații corecte cu privire la fumat și la gradul de risc diferit al țigărilor și produselor alternative din tutun. Produsele THR nu au risc zero”, a spus ea, „dar un risc semnificativ mai mic poate salva vieți.”

Toate produsele noi trebuie să fie evaluate și reglementate în mod corespunzător, a comentat Ignatios Ikonomidis (Președintele SCOHRE - Asociația Internațională pentru Controlul Fumatului și Reducerea Daunelor, Grecia). Unele studii compară aerosolul generat de noile produse din tutun cu aerul proaspăt, răspândind informații false. Produsele fără fum ar trebui să fie comparate cu țigările, iar experții ar trebui să fie bine educați și informați cu privire la toate metodele care ajută la renunțarea la fumat, inclusiv despre produsele cu risc scăzut, pentru a-și putea informa pacienții corect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel