Cum văd românii războiul. Sociolog Dan Jurcan, IRES: 1 din 3 români crede că invazia Rusiei în Ucraina este justificată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Războiul din Ucraina a devenit una dintre principalele teme de interes pentru români și a modificat total ierarhia îngrijorărilor lor.

Dacă anul trecut, principalele îngrijorări erau legate de bunăstare sau de starea de sănătate, odată cu izbucnirea războiului de la graniţele ţări îngrijorările legate de starea de sănătate au cedat locul fricii.  Aşadar, 19% dintre cei chestionaţi au spus că teama este sentimentul cel mai puternic pe care îl simt faţă de conflictul armat din Ucraina, 17% simt compasiune sau empatie, 11% tristeţe, iar pentru 9% îngrijorarea este principalul sentiment. În acelaşi timp, 8 din 10 români urmăresc tot ceea ce se întâmplă în Ucraina, iar canalul principal de informare este televiziunea, fie că vorbim de programe urmărite la televizor, fie că sunt programe transmise online de către posturile tv. Pentru 27%, rețelele sociale sunt principalul mijloc de informare pe acest subiect, iar discuţiile din familie sau cele cu prietenii sunt principala sursă pentru 17% dintre cei intervievaţi.  

Motive de îngrijorare mai mari decât războiul pentru români

Sociologul Dan Jurcan a avut o intervenţie la Digi24 unde a oferit lămuriri pe fondul ultimului sondaj IRES (Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie), cu privire la conflictul armat Rusia-Ucraina în percepţia românilor.

"Faptul că războiul a intrat într-o etapă de uzură nu mai este un element surpriză dar este, dacă doriţi, un factor de îngrijorare. În luna martie, oamenii erau foarte îngrijoraţi de război dar se pare că inflaţia, creşterea preţurilor, impactul economic asupra vieţii personale reprezintă un motiv de îngrijorare mult mai mare. Pe de altă parte, ce am remarcat este că dacă discutăm de un soi de rutinizare a unui eveniment excepţional, ne-am fi aşteptat să ajungem şi la o rutinizare a emoţiei. Dar lucrul acesta nu se-ntâmplă, ba dimpotrivă, vedem că scade empatia faţă de ucraineni. Dar, în schimb, se dublează procentul celor care resimt teamă. Asta şi pe fondul ameninţărilor cu un război nuclear, cu extinderea conflictului la nivel regional sau chiar mondial. Ce-am mai descoperit noi în acest sondaj este că televiziunile au un rol major în informare, peste 83% dintre români îşi iau informaţiile din televiziune. Reţelele sociale şi prietenii sunt, mai degrabă, instanţe de confirmare, dar asta arată, de fapt, rolul extrem de important pe care mesajul televiziunilor îl are în percepţia unui eveniment. Dacă televiziunile dau un mesaj disparat sau care amplifică teama, este normal ca acest efect să se vadă şi în rândul oamenilor.

Reticență față de NATO

1 din 3 români spune că invazia Rusiei în Ucraina este justificată. Este o cifră destul de mare, dar asta se întâmplă şi pentru că acest tip de discurs e întâlnit pe ecranele a cel puţin două televiziuni din spaţiul public. Ne-am fi aşteptat să fie, mai degrabă, oameni în vârstă sau fără studii superioare, dar am fost surprinşi să constatăm că mulţi dintre cei care se tem au vârste sub 35 de ani. Mai vedem şi această reticenţă când vine vorba de NATO dar şi oarecare susţinere a poziţiei Rusiei în acest conflict" a spus Dan Jurcan.

Legat de ce ar face românii dacă ar izbucni un conflict armat în ţară, acelaşi sondaj IRES arată că 14% ar încerca să părăsească ţara, în timp ce 27% ar rămâne să lupte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel