Data actualizării:
Data publicării:

Cum văd candidații la președinția României avortul. Tendința la nivel european și legea din România

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Centrul FILIA/carlamradulescu
Foto: Centrul FILIA/carlamradulescu

În lumina unor declarații recente, am strâns mai multe opinii ale candidaților la președinție pentru a ne putea face o părere informată cu privire la viziunea acestora despre avort. Vom mai afla, la final, și care este tendința europeană în materie de reglementare (a Parlamentului European), ce s-a întâmplat în SUA și cum e reglementat, în prezent, avortul în România.

Ce spun candidații la președinția României

I. Mircea Geoană

11. Foto: Ager... (mircea-geoana_99572200.jpg)

1. ”Eu cred că e dreptul femeii de a decide ce face cu viaţa ei... noi suntem în România, nu suntem în America. Noi am trăit în anii... eu sunt decreţel şi eu. Nu sunt confortabil deloc să spun unei femei că cineva, din orice motiv, poate dispune de corpul său şi decizia sa suverană de a face ceea ce doreşte acolo. Sunt foarte progresist aici”, argumenta Geoană, pe 14 septembrie 2024, într-o emisiune la Digi24.

2. Totuși, în data de 22 octombrie 2024, spune că "Există situații extreme în care avortul e singura soluție, dar trebuie să fie ultima soluție în situații extrem de severe. Dreptul femeilor de a avea cuvântul cu privire la viața lor e normal. E ultima și ultima soluție, din păcate la noi e prima soluția, și acest lucru trebuie combătut și prine ducație, sprijin material și social, inclusiv prin încercarea de a respecta mai mult femeile".

De asemenea, spune că ar trebui să purtăm "O conversație autentică, care să conducă la o societate mai puțin divizată, trebuie făcută după campanie. Demografic, suntem pe o pantă extrem de periculoasă pentru existența națiunii române. Orice putem face să stimulăm natalitatea (...) trebuie să educăm tinerele fete care rămân însărcinate, să creăm condițiile să nu aleagă să facă avort", a mai spus Geoană.

3. În data de 24 octombrie, aflat la DC News, a clarificat următoarele: "Întotdeauna am susținut că natalitatea trebuie susținută, că educația este importantă pentru tinerele fete care rămân însărcinate la vârste foarte, foarte fragede, că avortul nu trebuie să fie prima soluție, ci una dintre ultimele și că femeia decide în cele din urmă ce face cu corpul ei și cu viața ei. Deci poziția mea este clară, este neechivocă și nu cred că poate fi interpretată într-o direcție sau în cealaltă (...)".

II. Marcel Ciolacu

5. FOTO: Ager... (ciolacu2_03636200.jpg)

În iunie 2022, într-un interviu pentru Europa Liberă, Marcel Ciolacu spunea că „PSD consideră că avortul trebuie înțeles strict ca un act medical, parte din practica obișnuită a unui medic specialist. Înțeleg pe deplin sensibilitatea anumitor zone conservatoare față de acest subiect, însă trebuie să fim cu toții conștienți că nu poți să obligi o femeie să țină o sarcină pe care nu și-o dorește, cu atât mai mult dacă aceasta este provocată de o dramă precum violul”.

În august 2024 spunea, într-o emisiune a Denisei Rifai, că susține "100% dreptul la avort".

Totuși, pe 5 octombrie 2024, la depunerea documentelor necesare candidaturii sale pentru preşedinţia României, Marcel Ciolacu e de părerea următoare: „Sunt unul dintre susţinătorii familiei tradiţionale, dar eu cred – şi am avut o discuţie lungă şi cu domnul Grindeanu şi mai ales cu doamnele din echipă – va trebui în planul de guvernare să venim şi cu un plan demografic, va trebui să dăm femeii alternativa ca ultima alegere a sa să fie avortul.

Normal, se întâmplă să rămână însărcinată când este în studenţie, se întâmplă să rămână însărcinată când niciunul dintre parteneri nu are serviciu, atunci statul trebuie să intervină, trebuie să intervină şi să dea o alternativă, trebuie să vină cu un program social, ca ultima alegere să fie avortul”.

III. George Simion

8. FOTO: Ager... (simion_30203000.jpg)

1. Pe 29 august 2024, spunea că „Am auzit pe premierul Ciolacu, și mi s-a părut incredibil. Este o discuție la nivel european în acest moment de a adăuga la drepturile fundamentale (ca..) dreptul la viață, dreptul la auto-apărare, de la exprimare, dreptul fundamental la avort. Și premierul a spus, 100% sunt de acord. Eu nu sunt de acord cu adăugarea printre drepturile fundamentale a dreptului la avort.

Altfel, eu consider că este opțiunea fiecărei persoane de a decide. Știți cum, n-am fost lăsați în timpul pandemiei să decidem dacă ne vaccinăm sau nu, ne era suspendat contractul de muncă sau eram obligat, eram obligați să ne să ne vaccinăm.

De aceea, las la latitudinea... fie că, sigur că este o traumă prin care femeile trec în momentul avortului, și mi-aș dori să li se ofere consiliere psihologică și sprijin material în caz că doresc să păstreze acel copil și să nu fie sub presiunea unui bărbat care poate fi agresor, de exemplu, sau unei familii care le de afară din casă dacă află că sunt însărcinate", mai spunea la emisiunea Denisei Rifai.

2. Totuși, în data de 10 septembrie 2024 declara, la Marius Tucă Show, că „Marcel Ciolacu, totodată, s-a exprimat pentru dreptul fundamental la avort și cred că a făcut o gafă. Nu știe diferența între dreptul femeii de a face avort și includerea avortului între drepturile fundamentale.

Noi suntem pentru libertatea femeii de a decide, dar de aici până la a include printre drepturile fundamentale ale omului dreptul la avort e cale lungă. Agenda progresistă, agenda globalistă tocmai asta prevede și presează în ultimii ani".

IV. Elena Lasconi

7. Inquam Ph... (elena-lasconi_07813500.jpg)

Inquam Photos/George Călin

1. "Femeia este responsabilă de corpul ei. Eu nu sunt pentru avort ca și contracepție, adică avem nevoie și de educație, dar femeia poate să decidă că e vorba de corpul ei. Suntem în 2024, nu în comuna primitivă", spunea, pe 7 septembrie 2024, în emisiunea Denisei Rifai.

2. De atunci, a rămas constantă în declarații: "Mi se pare normal ca orice femeie în 2024 să fie stăpână pe corpul ei și să ia decizia pe care ea o consideră corectă. Dar sunt împotriva avortului ca metodă de contracepție. Cred că ar trebui să lucrăm mai mult în zona de educație", mai spunea, pe 7 octombrie 2024, pentru Europa Liberă.

V. Kelemen Hunor

9. Foto: Ager... (kelemen-hunor_69534700.jpg)

Vorbind despre programul de guvernare, spunea, pe 10 septembrie 2024, că "Este un program pentru un președinte care dorește să fie în slujba cetățenilor. Este un proiect cu care se poate guverna.

Detaliile urmează să le arătăm în săptămânile care urmează. Avortul este un drept pentru orice femeie. Nici nu punem problema într-un program de guvernare, că nu vrem să restricționăm dreptul

Pe 5 octombrie 2024, când și-a depus candidatura la președinție, și-a menținut opinia: "În ceea ce priveşte avortul şi tot ce înseamnă această posibilitate de a alege, trebuie păstrat cum este acum, nu trebuie schimbat nimic".

VI. Ludovic Orban

10. Foto: Ager... (ludovic-orban_05670500.jpg)

În data de 12 octombrie 2024 spunea că: "E de evitat avortul, nu sunt un extremist, sunt pro-viață. Pe de altă parte, nu știu dacă e necesar să faci vreo modificare legislativă de interzicere a avortului, dar este de evitat avortul", într-o emisiune la Digi 24.

 

VII. Nicolae Ciucă

6. FOTO: Ager... (ciuca_92207400.jpg)

Nu a adoptat poziții publice referitoare la tema avortului/întreruperii de sarcină.

Citește și: Deputata care vrea să interzică voalat avorturile. Habarnism ridicat la rang de artă 

 

***

 

Tendința la nivel european referitoare la avort

Prin Rezoluția Parlamentului European din data de 11 aprilie 2024, privitoare la Includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE, forul european "îndeamnă Consiliul European să lanseze o convenție pentru revizuirea tratatelor, astfel cum s-a solicitat în rezoluțiile sale din 9 iunie 2022 și din 22 noiembrie 2023, și să adopte propunerea inclusă în rezoluția sa din 22 noiembrie 2023 de a adăuga la Cartă asistența medicală sexuală și reproductivă și dreptul la avort legal și în condiții de siguranță și de a o modifica după cum urmează":

Articolul 3

Dreptul la integritatea persoanei și la autonomie corporală

2a.  Orice persoană are dreptul la autonomie corporală, la acces liber, informat, deplin și universal la sănătatea sexuală și reproductivă și la drepturile aferente, precum și la toate serviciile de asistență medicală conexe, fără discriminare, inclusiv accesul la avort legal și în condiții de siguranță;

De asemenea, Parlamentul European:

4. condamnă, în termenii cei mai fermi, regresul în ceea ce privește drepturile femeilor și toate încercările regresive de a restricționa sau de a elimina protecțiile existente pentru SRHR și egalitatea de gen care au loc la nivel mondial, inclusiv în statele membre ale UE, precum și toate formele de amenințări, intimidare și hărțuire îndreptate împotriva apărătorilor drepturilor omului și a organizațiilor societății civile care lucrează pentru promovarea acestor drepturi;

5.  este îngrijorat cu privire la creșterea semnificativă a finanțării grupurilor care activează împotriva egalității de gen și anti-alegere în lume, inclusiv în Europa; invită Comisia să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a se asigura că organizațiile care acționează împotriva egalității de gen și a drepturilor femeilor, inclusiv a drepturilor reproductive, nu primesc finanțare din partea UE;

6.  îndeamnă statele membre să dezincrimineze pe deplin avortul în conformitate cu orientările OMS din 2022 și să elimine și să combată obstacolele din calea avortului legal și în condiții de siguranță și a accesului la SRHR; invită Polonia și Malta să abroge legile și alte măsuri privind interdicțiile și restricțiile privind avortul; îndeamnă autoritățile poloneze să acorde prioritate eforturilor legislative pentru a asigura accesul deplin la avort legal și în condiții de siguranță cât mai curând posibil; îndeamnă autoritățile malteze să dezincrimineze imediat avortul și să asigure accesul la avort legal și în condiții de siguranță, în conformitate cu orientările OMS din 2022;

7.  invită toate guvernele statelor membre să garanteze accesul la servicii de avort legale, gratuite și în condiții de siguranță, la servicii și materiale legate de asistența medicală prenatală și maternă, la planificare familială voluntară, la contracepție, la servicii adaptate tinerilor și la servicii legate de prevenirea, tratarea, îngrijirea și sprijinul legate de HIV, fără discriminare;

8.  condamnă faptul că, în unele state membre, avortul este refuzat de medici și, în unele cazuri, de instituții medicale întregi, pe baza clauzei de „conștiință”; regretă faptul că această clauză este utilizată adesea în situații în care orice întârziere pune în pericol viața sau sănătatea pacientei;

9.  invită statele membre să asigure accesul la întreaga gamă de servicii SRHR, inclusiv la o educație sexuală și relațională cuprinzătoare, adaptată vârstei și bazată pe dovezi pentru toți, metode și materiale contraceptive de înaltă calitate, accesibile, sigure și gratuite, precum și consiliere în materie de planificare familială, acordând o atenție deosebită femeilor de culoare, femeilor rome, femeilor în vârstă, femeilor cu un nivel mai scăzut de educație, persoanelor LGBTIQ +, femeilor cu dizabilități, adolescenților, femeilor migrante, inclusiv migranților în situație neregulamentară, și femeilor singure;

10.  invită statele membre și administrațiile locale să își majoreze cheltuielile pentru programe și subvențiile directe acordate structurilor, inclusiv serviciilor de asistență medicală și de planificare familială și altor organizații active în acest domeniu;

11.  îndeamnă guvernele statelor membre să facă din metodele și procedurile de avort o parte obligatorie a programei de învățământ pentru medici și studenți la medicină, în special pentru studenții la ginecologie;

12.  invită toate statele membre să elimine barierele juridice, financiare, sociale și practice și restricțiile privind avortul, inclusiv cele care afectează în mod disproporționat femeile sărace, în special femeile rasializate, inclusiv femeile negre și femeile aparținând minorităților etnice, precum și femeile din gospodăriile monoparentale;

13.  recunoaște rolul important al organizațiilor societății civile și al apărătorilor drepturilor omului SRHR în calitate de furnizori de servicii și de apărători ai SRHR și îi încurajează să își continue activitatea; invită UE și statele membre să asigure și să sprijine politic un spațiu civic favorabil în UE prin intermediul unei strategii a societății civile, să asigure protecția femeilor și a apărătorilor drepturilor omului SRHR prin intermediul unui mecanism de protecție pentru apărătorii drepturilor omului și să îi sprijine financiar, în special prin intermediul programului „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (CEDV); invită statele membre să îmbunătățească accesul la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv la servicii de avort, prin intermediul programului EU4Health;

14.  solicită, de asemenea, UE să acționeze ca un susținător și să facă din recunoașterea acestui drept o prioritate-cheie în negocierile din cadrul instituțiilor internaționale și al altor foruri multilaterale, cum ar fi Consiliul Europei și ONU; solicită UE să ratifice Convenția europeană a drepturilor omului;

15.  încredințează Președintei sarcina de a transmite prezenta rezoluție Consiliului și Comisiei.

Până în prezent, Carta drepturilor fundamentale a UE nu s-a modificat în sensul Rezoluției din 11 aprilie 2024.

2. Foto: Pexe... (avort_61849600.jpg)

My Voice, My Choice

De altfel, din data de 10 aprilie 2024, este derulată inițiativa cetățenească europeană My Voice, My Choice: Pentru avorturi sigure și accesibile.

Potrivit site-ului Uniunii Europene, "Campania My Voice, My Choice le oferă cetățenilor europeni șansa de a aduce mai multă libertate, siguranță și calitate în viața femeilor din UE, indiferent unde locuiesc și în ce condiții se află.

Lipsa accesului la avort în multe colțuri ale Europei nu numai că le supune pe femei riscului de vătămare fizică, ci pune și presiuni economice și psihice suplimentare asupra femeilor și familiilor, mai ales în comunitățile marginalizate apăsate cel mai mult de astfel de presiuni.

S-a demonstrat de multe ori că, atunci când îngrijirea reproductivă este considerată a fi un lux, nu se reduce numărul de avorturi, ci pur și simplu femeile ajung să recurgă la avort în condiții nesigure.

Pentru a schimba această stare de fapt îi solicităm Comisiei Europene să prezinte, din spirit de solidaritate, o propunere de sprijin financiar acordat statelor membre care ar putea pune la dispoziție posibilitatea întreruperii de sarcină în condiții de siguranță pentru orice persoană din Europa care încă nu are acces la avort legal și în condiții de siguranță.

Nenumărate vieți și familii sunt distruse sau tulburate grav din cauza lipsei accesului la avorturi sigure. Toate acestea trebuie să înceteze! Prin această inițiativă cetățenească europeană, ne îndreptăm către o politică mai justă, care să reflecte mai concret valorile noastre europene, cu mai multă compasiune".

Ce se întâmplă în SUA

În iunie 2022, Curtea Supremă a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, a luat decizia istorică de a anula jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic Roe v. Wade din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină, notează Agerpres.

Decizia nu scoate în afara legii avorturile, dar trimite Statele Unite în situaţia în care se aflau înainte de Roe v. Wade, când fiecare stat al federaţiei era liber să le autorizeze sau nu.

Cu o majoritate de 6 la 3, Curtea Supremă a menţinut o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Judecătorii au stabilit că decizia din cazul Roe v. Wade (care permitea avortul înainte ca fătul să fie viabil în afara uterului, adică între săptămâna a 24-a şi a 28-a de sarcină) a fost greşită întrucât Constituţia SUA nu face nicio menţiune specifică la dreptul la avort.

"Constituţia nu face nicio referire la avort şi niciunul dintre articolele sale nu protejează implicit acest drept", a scris judecătorul Samuel Alito în numele majorităţii. Roe v. Wade era "total nefondat încă de la început" şi "trebuie să fie anulat". "Este timpul ca problema avortului să fie lăsată în seama reprezentanţilor aleşi ai poporului" în parlamentele locale, se mai spune în decizie.

Hotărârea Curții Supreme "este una din cele mai importante din istoria Curţii Supreme de la crearea sa în 1790", a remarcat Lawrence Gostin, profesor de dreptul sănătăţii. "S-a mai întâmplat ca ea să schimbe jurisprudenţa, dar pentru a instaura sau restabili un drept, niciodată pentru a-l suprima", a explicat el pentru AFP.

Decizia de vineri este încununarea a 50 de ani de luptă metodică dusă de dreapta religioasă, pentru care reprezintă o victorie enormă, dar nu şi finalul bătăliei: mişcarea va trebui să se mobilizeze în continuare pentru a face să basculeze cât mai multe state în tabăra sa ori pentru a obţine o interdicţie la nivel federal.

Decizia se înscrie de asemenea în bilanţul fostului preşedinte republican Donald Trump, care în mandatul său a remaniat profund Curtea Supremă, numind trei judecători conservatori (Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh şi Amy Coney Barrett), semnatari ai acestei hotărâri.

În schimb, cei trei judecători progresişti s-au disociat de majoritate, care, în opinia lor, "pune în pericol alte drepturi la viaţa privată, precum contracepţia şi căsătoriile homosexuale" şi "subminează legitimitatea Curţii".

Potrivit institutului Guttmacher, un centru de cercetări care militează pentru accesul la contracepţie şi avort, 13 state dispun de legi zise "zombi", care interzic avortul şi au fost elaborate pentru a intra în vigoare aproape automat în cazul în care Curtea Supremă revenea asupra deciziei din 1973.

13. Foto: Pexe... (avort3_44854300.jpg)

Cum este reglementat, în prezent, avortul în România

În România, avortul este reglementat... doar din punct de vedere penal. În loc să primească o protecție adecvată, printr-o lege specială care să le protejeze interesele, femeile trebuie să se uite în Codul penal.

Într-adevăr, subiectul activ (în principiu) al infracțiunii este medicul.

Pentru femeile care vor să-și întrerupă cursul sarcinii, există așa-numita cauză de nepedepsire (art. 201 alin. 7)

Astfel, aruncând o privire în Codul penal, vedem următoarele:

Art. 201. Întreruperea cursului sarcinii

(1) Întreruperea cursului sarcinii săvârşită în vreuna dintre următoarele împrejurări:

a) în afara instituţiilor medicale sau a cabinetelor medicale autorizate în acest scop;

b) de către o persoană care nu are calitatea de medic de specialitate obstetrică-ginecologie şi drept de liberă practică medicală în această specialitate;

c) dacă vârsta sarcinii a depăşit paisprezece săptămâni, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Întreruperea cursului sarcinii, săvârşită în orice condiţii, fără consimţământul femeii însărcinate, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(3) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a cauzat femeii însărcinate o vătămare corporală, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea femeii însărcinate, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(4) Când faptele au fost săvârşite de un medic, pe lângă pedeapsa închisorii, se va aplica şi interzicerea exercitării profesiei de medic.

(5) Tentativa la infracţiunile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se pedepseşte.

(6) Nu constituie infracţiune întreruperea cursului sarcinii în scop terapeutic efectuată de un medic de specialitate obstetrică-ginecologie, până la vârsta sarcinii de douăzeci şi patru de săptămâni, sau întreruperea ulterioară a cursului sarcinii, în scop terapeutic, în interesul mamei sau al fătului.

(7) Nu se pedepseşte femeia însărcinată care îşi întrerupe cursul sarcinii.

Legislația în domeniul avortului (ne referim la Codul penal) nu a mai fost modificată de când a intrat în vigoare. Adică 2009.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel