Data publicării:

Cum va influența diaspora alegerile prezidențiale 2024. Ipoteza sociologului Dumitru Sandu / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos/ Octav Ganea
Inquam Photos/ Octav Ganea
Sociologul Dumitru Sandu a fost invitat la DC News și DC News TV unde a explicat cum va influența diaspora alegerile prezidențiale. 

Dumitru Sandu a explicat că, în 2024, în localitățile unde există oameni cu contact în străinătate, s-a votat preponderent împotriva alianței PNL-PSD. Potrivit acestuia, diaspora, nemulțumită de guvernarea anterioară, și-a transferat nemulțumirea în țară printr-o comunicare puternică cu cei rămași acasă, influențând astfel rezultatele.

„În localitățile cu multă experiență, comunicare, contactare, în străinătate, s-a votat, în 2024, preponderent anti PNL-PSD.

PNL-ul a fost asimilat PSD-ului indiferent ce au gândit, deci votul pentru alianța PNL-PSD, în 2024, a fost dat ca și cum ar fost un singur partid, în principal PSD-ul. Ne place, nu ne place, acestea sunt datele.

De ce s-a întâmplat așa? Din simplul motiv că diaspora nu e foarte încântată de ce au făcut cei la putere în perioada care a trecut și atunci s-a transferat nemulțumirea din străinătate în țară. Comunicarea între diaspora românească, fie că merge sau nu merge la vot, și cei care au rămas în țară e foarte puternică. Merge de la bani, remitențe, până la telefoane și așa mai departe.”, a spus Dumitru Sandu. 

 

Va exista o influență a diasporei la alegerile prezidențiale 

Întrebat dacă ar trebui să ne temem de ascensiunea partidelor extremiste, AUR și SOS, la alegerile prezidențiale și parlamentare, având în vedere succesul lor în diaspora occidentală, Dumitru Sandu a răspuns afirmativ, deoarece influența diasporei prin cultura de migrație va continua să conteze. El a subliniat că părerea diasporei despre candidați se va transmite în localitățile cu mulți emigranți, influențând astfel votul din țară.

„Ținând cont că partidele, așa-numite extremiste - AUR, SOS - au câștigat în diaspora din Occident, ținând cont că aceste influențe vor funcționa și la alegerile următoare, să ne temem de ascensiunea acestor curente la alegerile prezidențiale și cele parlamentare?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„Foarte probabil, da. În clipa de față, ipoteza este că prin cultura de migrație transmisă din străinătate la cei care au rămas acasă, va exista, și în septembrie sau în decembrie când vor fi alegerile prezidențiale, o influență a diasporei.

Credința unora, politicieni în principal, că diaspora nu contează la votul din țară e neîntemeiată. Diaspora a contat în ultimele decenii și va conta în continuare pentru vot.

Părerea pe care o are diaspora în legătură cu candidatul X, Y  sau Z, se va transmite în principal în localitățile de unde sunt plecați mulți în străinătate. Și atunci, e un fapt de luat în seamă din acest punct de vedere.”, a spus Dumitru Sandu la DC News și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel