Data publicării:

Cum va funcționa noua Centrală de cogenerare de la Petromidia. Boris Bucur: Gigacaloria în Năvodari se va ieftini

Autor: Dana Lascu | Categorie: Economie
WhatsApp

În doi ani, pe terenul Uzinei Termoelectrice Midia (UT Midia), Fondul Kazah-Român va construi o centrală de cogenerare, care va produce atât energie electrică, cât și căldură. Aceasta va alimenta atât rafinăria cu toate instalațiile ei, cât și orașul Năvodari, unde gigacaloria se va ieftini considerabil.

Noua centrală de cogenerare care va fi construită, până la 31 iulie 2023, pe terenul actualei Uzine Termoelectrice Midia (UT Midia), aflată chiar la capătul platformei rafinăriei Petromidia. Ea va produce, combinat, energie electrică și termică, și va funcționa cu gaze naturale drept combustibil principal, în fapt un mix-ul de gaze rezultate din procesele tehnologice ale rafinăriei (25%) și gaze care vor veni din rețeaua națională (75% din compoziție). Gazele din rafinărie au și o componentă de Hidrogen.

„Turbinele noii centrale permit combustia a până la 15% din amestec hidrogen. Gazul de rafinărie are niște hidrogen, el se amestecă cu gazul natural venit din rețea, în proporție de 3 la 1, într-o stație de amestec. Iar amestecul rezultat va fi ars pentru producere de energie electrică și termică, și în turbine, dar poate fi ars și în cazane”, Boris Bucur, directorul general de la Rompetrol Energy.

Ce și cât va produce

Noua centrală, care va avea două turbine Siemens SGT-750 de foarte înaltă eficiență și performanță și două cazane recuperatoare de căldură, va genera peste 80 MWt energie electrică – din care circa 60-70 MWt vor fi folosiți pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică al platformei Petromidia, abur tehnologic de până la 180 tone/oră, iar restul va acoperi necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al orașului Năvodari. O parte din energia electrică produsă în noua centrală – între 10- 20 MWt/oră - va merge în sistemul energetic național. Practic, peste doi ani, rafinăria Petromidia nu va mai avea nevoie de energie din sistemul național decât atunci când noua centrală va fi oprită pentru revizii, spre exemplu, a explicat Boris Bucur.

„Chiar dacă noi vom fi producători, vom avea un furnizor, clar, și un echilibrator. Vom avea licență de furnizare, dar pentru situațiile în care noua centrală se va opri, noi vom avea nevoie de energie din sistem”, a spus acesta.

Păstrează oamenii și o parte din vechile instalații

Din actuala Uzină Termoelectrică Midia (UT Midia) vor fi păstrate și înglobate în noua centrală câteva elemente esențiale: cei 148 de angajați care asigură acum funcționarea UT Media, care vor fi instruiți special pentru a lucra în noua centrală, care este de ultimă generație, dar și câteva instalații.

„Vom păstra, spre exemplu, instalația de producere apă demineralizată. Apoi vom păstra și instalația de abur – cazanele de producere abur – sunt 4 cazane, care asigură în acest moment aburul pentru Rafinărie. Două dintre ele sunt pentru aburi de medie, care au o capacitate de 100 de tone pe oră fiecare, și două cazane de abur de înaltă, care au 50 de tone capacitate. Cazanele vor fi păstrate de backup, le modernizăm, le facem prietene cu mediul. Trecerea de la vechia centrală la noua centrală se va face rapid, astăzi Năvodariul primește de aici căldură, mâine va lua din noua centrală”, a explicat Boris Bucur.

Prețul gigacaloriei în Năvodari

Odată intrată în rețea, această nouă centrală va face ca pentru Năvodari, cel puțin, prețul gigacaloriei să scadă.

„Avem niște estimări, în acest moment. Noi estimăm că prețul gigacaloriei va scădea cu între 10 și 20%. De ce? Astăzi producem aburul folosind un combustibil, că e gaz natural, că e gaz de rafinărie, sau păcură, și mâine vom produce o energie termică mai ieftină pentru că vom produce din gaze arse produse de turbinele pe gaz. Eficiența globală a cogenerării va fi între 80-93%, depinde de cazul de încărcare. Iarna, spre exemplu, vom produce 84 de MWt, pentru că turbinele în momentul în care sunt temperaturi mai joase produc mai bine, mai multă energie”, a mai arătat Boris Bucur, directorul general de la Rompetrol Energy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel