Data publicării:
Vremea în perioada următoare. Unde se anunță viscol. Elena Mateescu (ANM), prognoza meteo
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a prezentat prognoza meteo pentru următoarele zile.
"Viscol şi vizibilitate foarte redusă"
"Până în această seară, la ora 22.00, rămâne în vigoare primul mesaj meteorologic, actualizat astăzi de ANM, în care vorbim de un Cod Portocaliu pentru zone montane, altitudini mai mari de 1.700 de metri în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, unde vitezele la rafală pot depăşi 110-120 de km/h. Va fi viscol şi vizibilitate foarte redusă.
În restul ţării, vorbim de un Cod Galben până mâine de dimineaţă, la ora 10.00, şi vizează, în continuare, intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a ţării, la cote mai reduse - de 55-60 de km/h -, precipitaţii moderate cantitativ, la munte, şi discutăm de valori de 15-20 de litri pe metrul pătrat. Vor predomina ploile, iar la altitudini peste 1.700 de metri va ninge viscolit.
De mâine, de la ora 10, până miercuri, la aceeaşi oră, vorbim de prelungirea Codului Galben în nordul Crișanei, în Maramureş, în Dobrogea, în partea de nord-vest şi est a Munteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei, dar şi în partea de vest a Moldovei, pentru că intensificările de vânt vor rămâne de interes - viteze de 55-60 de km/h, iar la munte, în zona nordică mai ales, rafale de 90 - 100 de km/h.
"O vreme mai caldă decât în mod obişnuit"
Din punct de vedere al aspectului termic, vorbim de o vreme mai caldă decât în mod obişnuit. Astăzi, am înregistrat 20 de grade la Bechet, București - Afumaţi, Zimnicea, 19 grade la multe staţii din partea de sud a ţării, 15-17 grade pe litoral, iar în această dimineaţă, la 56 de staţii meteorologice, de asemenea, temperaturile minime au fost considerate şi consemnate ca fiind cele mai ridicate valori pentru o zi de 5 februarie, din punct de vedere al valorilor minime din întreg şirul de observaţii la această dată calendaristică", a spus Elena Mateescu, la Digi 24.
"Cel puţin până la jumătatea lunii februarie, este posibil să discutăm de o vreme mai caldă decât în mod obişnuit şi, dacă pe parcursul acestei săptămâni vorbim, în medie, de abateri pozitive, mai mari de 7-8 grade, dar la nivelul valorilor zilnice aproape cu peste 10-15 grade mai mult decât în perioada în care ne aflăm, săptămâna 12-19 februarie pare să rămână o săptămână mai caldă, cu abateri mai mici, dar totuşi valori peste 3-4 grade. În continuare, valori care ar determina o vreme cu mult mai caldă pentru o a doua decadă a unei luni februarie în ţara noastră", a mai spus directorul ANM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News