Cum trăiește un judecător în SUA. Petre Lăzăroiu: Să o vedem și pe asta în România... / video
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 24 mai 2023, 16:46
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, a explicat, pe scurt, cum trăiește un judecător în SUA.

În alte țări, salariile și pensiile magistraților sunt foarte mari. Legile îi protejează și ei au un statut aparte.

„De exemplu, în America, un judecător are casă asigurată, pază asigurată, mașină asigurată, totul are asigurat. Când se duce la restaurant cu vreun politician mare, magistratul își plătește singur nota. Nu stă la mâna nimănui. Să o vedem și pe asta în România...”, a zis Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, la DC News și DC News TV, la emisiunea „Culisele justiției” cu Laura Duță.

Potrivit grilelor, salariul unui judecător stagiar începe acum de la 7.000 de lei net, iar un președinte de Curte de Apel cu vechime de peste 20 de ani în magistratură ajunge la aproape 23.000 de lei net.

VEZI ȘI: Suma dată de Lăzăroiu, fost judecător CCR, la bugetul de pensii: Dacă îmi dă înapoi banii ăștia cu care am cotizat, practic nu mai am nevoie de niciun leu la pensie

Petre Lăzăroiu a spus că problema cu pensiile este extrem de serioasă și dură: „Realitatea este că sistemul nostru de pensii este pe butuci”. El a zis, de asemenea, și cu cât a contribuit, lunar, la bugetul de pensii.

„Problema cu pensiile este extrem de serioasă și dură. Realitatea este că sistemul nostru de pensii este pe butuci. De ce? Pentru că s-au cheltuit foarte mulți bani în loc să se bage banii în sistem. În anul 1989, sistemul de pensii era excedentar.

În al doilea rând, legea este croită prost. (...) Este o problemă și cu stagiul de cotizare. Un magistrat muncește 25 de ani și îl răsplătești cât pentru 40 de ani? De ce nu faci stagiu de cotizare cel puțin 30 de ani și vârsta de pensionare să fie la 60 de ani? Și să fie așa fără excepții! În legea 303 sunt numai excepții... pot să iasă anticipat din diverse motive. Sunt tot felul de portițe. Și au ieșit magistrați la pensie la 50 de ani. Cunosc foarte multe cazuri. Militarii pot ieși la pensie la 40-42 de ani. Și uite așa ei mănâncă pensie cât viața lor toată. Trebuie făcute modificări pe lege pentru că ne ducem la fund. Sistemul de pensii este în colaps. Noi acum trăim doar din împrumuturi. Cotizează două-trei milioane care muncesc și încasează vreo cinci milioane”, a zis Petre Lăzăroiu la DC News și DC News TV.

Magistrații contribuie mult la bugetul de pensii

„În ultimii 15-20 de ani, eu am contribuit la pensii cu cel puțin 2.000-2.500 euro lunar. Dacă mi-ar da înapoi banii cu care am cotizat, practic nu aș mai avea nevoie de niciun leu la pensie”, a mai zis judecătorul.

VEZI ȘI: De ce magistrații au pensii și salarii mari. Petre Lăzăroiu: Să-mi pice volanul din mână, nu alta! Când am primit primul NUP, nici nu am știut - https://www.dcnews.ro/de-ce-magistratii-au-pensii-si-salarii-mari-petre-lazaroiu-sa-mi-pice-volanul-din-mana-nu-alta-cand-am-primit-primul-nup-nici-nu-am-stiut_917221.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?