Cum te ferești de demență. Suplimentul care reduce riscul
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (MART PRODUCTION)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (MART PRODUCTION)
Există un supliment care ne poate ajuta să reducem riscul de demență.

Cercetătorii de la Universitatea Naţională din Australia au descoperit că un aport crescut de alimente bogate în magneziu poate ajuta la reducerea riscului de demenţă. Studiul este publicat în Jurnalul European de Nutriţie. Cercetătorii au analizat datele a peste 6.000 de participanţi din Marea Britanie la acest studiu, care erau perfect sănătoşi din punct de vedere cognitiv, cu vârsta cuprinsă între 40 şi 73 de ani. Pacienţii au completat un chestionar de nutriţie online, de cinci ori, timp de 16 luni.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care consumă mai mult de 550 de miligrame de magneziu în fiecare zi au o vârstă biologică mai mică cu aproximativ un an, speranţa lor de viaţă este doar până la vârsta de 55 de ani. Sănătatea lor a fost comparată cu cea a persoanelor care consumă o cantitate zilnică de magneziu de aproximativ 350 de miligrame pe zi. Efectele protectoare au fost mult mai puternice la femei, în special la femeile aflate în postmenopauză, scrie Rador citând gazeta.ru.

Autorii consideră că o creştere cu 41% a aportului de magneziu din alimente (cum ar fi spanacul şi nucile) ar putea duce la o scădere mai puţin legată de vârstă a dimensiunii creierului, care este asociată cu o funcţie cognitivă mai bună şi cu un risc mai mic de apariţie sau apariţie întârziată a demenţei. În acest context, modificările în dietă ar trebui făcute cât mai repede posibil.

Cum îți poți întineri creierul cu aproape 20 de ani. Alimentele banale care te ajută. Te feresc de demență

Oamenii de ştiinţă din Chicago au descoperit că o porţie de legume cu frunze verzi pe zi poate reduce riscul de demenţă şi poate întineri creierul. Un studiu cu scaner a constatat că persoanele în vârstă care consumau cel puţin şase porţii de legume cu frunze verzi pe săptămână aveau mai puţine plăci senile legate de boala Alzheimer, iar creierul lor era cu patru ani mai tânăr decât cel al semenilor lor.

În cazul unui consum mai mare - şapte sau mai multe porţii pe săptămână - plăcile de amiloid din creier erau comparabile cu cele ale unor persoane cu 19 ani mai tinere decât cei care consumau o porţie sau chiar mai puţine legume săptămânal. Legumele cu frunze verzi conţin mulţi antioxidanţi. Este posibil ca acestea să ajute la protejarea creierului de stresul oxidativ, care este asociat cu acumularea de plăci de amiloid care cauzează boala Alzheimer, scrie Rador, citând dnes.bg.
"Aceste rezultate sunt incitante"

"Aceste rezultate sunt incitante. Îmbunătăţirea dietei într-un singur domeniu - cum ar fi consumul a mai mult de şase porţii de legume cu frunze verzi pe săptămână sau evitarea alimentelor prăjite - a fost asociată cu mai puţine plăci de amiloid în creier şi cu o vârstă cu aproximativ patru ani mai tânără", a declarat liderul studiului, Pooja Agarwal de la Universitatea Rush din Chicago.

La cercetare, au participat 581 de persoane cu o vârstă medie de 84 de ani, fiind evaluate obiceiurile lor alimentare. Subiecţii şi-au dat consimţământul ca după moartea lor, să îşi doneze creierul pentru studii ştiinţifice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel