Data publicării:
Cum te afectează Long Covid la locul de muncă: ceață mentală, extenuare, anxietate și depresie
Long Covid dă simptome care pot afecta perfomanța chiar și celor mai ambițioși dintre angajați.
Viața după un diagnostic de Covid-19 revine la normal pentru mulți oameni odată ce s-au vindecat. Dar pentru 20% dintre cei infectați cu virusul, simptomele durează între cinci și 12 săptămâni și pentru 10%, chiar mai mult, conform unui studiu recent al Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD).
Long Covid nu testează doar sistemul medical, ci și capacitatea unora la locul de muncă. Unii angajați au fost forțați să treacă peste simptomele, să-și reducă responsabilitățile sau să părăsească locurile de muncă. Și angajatorii, cei care trebuie să echilibreze obiectivele de productivitate cu calea lentă și adesea neliniară a unui lucrător către recuperare, nu sunt pregătiți pentru a susține realitățile acestui nou diagnostic.
Milioane de americani și britanici au Long Covid. Care sunt cele mai afectate pături sociale
Long Covid este termenul folosit pentru a descrie lipsa de recuperare după infecția cu SARS-CoV-2. Deși se știe puțin despre cei care suferă dincolo de simptomele specifice, boala provoacă nenumărate complicații. Mai grav este faptul că nu există o statistică care să ofere un număr global al celor afectați de urmările Covid.
Se estimează că 31 de milioane de americani ar fi avut Long Covid la un moment dat în ultimii doi ani, potrivit unei analize recente de la Brookings și, probabil, alți 1,1 milioane de americani erau șomeri din cauza asta. În Marea Britanie, unde se estimează că 1,8 milioane de persoane se confruntau în mod activ cu simptome auto-raportate de Covid, începând cu aprilie 2022, Oficiul pentru Statistică Națională a constatat că boala este cea mai răspândită la femei, la persoanele care trăiesc în ”zone defavorizate”, la muncitori, profesori și cei cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani.
Poveștile unor profesioniști afectați de Long Covid
Brandon era la vârful carierei sale, când Long Covid a împiedicat orice șansă de avansare. După ce și-a petrecut un deceniu lucrând într-o industrie creativă despre care spune că este „greu de pătruns”, a avut în sfârșit ocazia să monteze un lungmetraj alături de un regizor anul trecut. Totuși, împovărat de ceața mentală, confuzie, oboseală și insomnie, el nu a putut contribui atât de mult pe cât sperase.
Kanoa, o asistentă medicală în vârstă de 33 de ani din California, s-a îmbolnăvit de Covid în ianuarie 2022. Ea și-a luat câteva săptămâni de concediu pentru a se recupera de infecția acută, dar fiind antreprenor, nu a beneficiat de concediu plătit. În ciuda ceței mentale, a epuizării, a durerilor corporale, a halucinațiilor, anxietății și depresiei pe care le experimenta, Kanoa a simțit că trebuie să se întoarcă oricum la muncă.
Deși și-a redus programul de la patru zile la una sau două pe săptămână, doar cât să-și acopere facturile, Kanoa nu se simte la fel de eficientă când este la serviciu. „Este ca și cum ai fi într-o deformare a timpului”, spune ea, descriindu-și dezorientarea și incapacitatea de a gândi la fel de repede sau clar ca înainte. Și în pauzele de prânz, trebuie să doarmă în mașină pentru că este extenuată.
Cathy, după mai bine de doi ani de la infecție, poate lucra acum câteva ore de acasă în majoritatea zilelor, dar spune că tranziția lentă înapoi la birou a fost „dificilă” și „frustrantă”. Pentru a-și îmbunătăți concentrarea, a trebuit să aibă o miză mai mică, muncă neremunerată, să urmeze cursuri de formare online și să scrie pe blogul ei. Puțin câte puțin, spune ea, rezistența ei a crescut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News