Data publicării:

Cum sunt folosite icoanele în tratarea pacienților la psiholog

Autor: D.C. | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Țetcu Mircea Rareș
Foto: Țetcu Mircea Rareș
În cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News TV, artistul Alin Popa și psihologul Radu Leca au discutat despre semnificația culorilor folosite pentru realizarea icoanelor. 

„Trebuie să înțelegem ce înseamnă iconografie, vorbim despre «o imagine scrisă». Fiind termeni arhaici, ei nu înțelegeau exact, așa că au spus că o imagine este scrisă de mâine, dar vorbim de fapt despre un desen. Iconografia astăzi înseamnă pictură de icoane, dar pe vremuri însemna o imagine realizată de mână”, a transmis Popa.

Tratarea pacienților cu ajutor unor icoane speciale

 

Leca a abordat și impactul culorilor în tratarea afecțiunilor psihologice. Psihologul a subliniat importanța psihologiei culorilor în lucrul cu pacienți depresivi, anxioși sau care suferă de tulburări obsesiv-compulsive:

„Când psihologul îl ajută pe depresiv să vizualizeze o anumită paletare de culori în ceva simbolic pe care el îl vizualizează ca fiind neabstract și concret pentru el, reprezentând de exemplu o structură pe care el o recunoaște autentic, în timp real, pe o anumită structură de culoare. De exemplu Sfânta Fecioară sau întreaga familie a Sfintei Fecioare îmbrăcată cu o anumită cromatică: de la verde către roșu către maro cu un fundal auriu. Ce se întâmplă cu el? Se va liniști. Când privește imaginea alcătuită din Sfânta Ana, Fecioara Maria cu Pruncul în brațe și Miriam, îl atrage. El își metamorfozează trăirile negative și spune așa: «Simt ceva». Dar conexiunea în sine s-a făcut prin intermediul psihologiei culorilor.

Dacă l-aș fi rugat pe Alin să realizeze această icoană pe alte culori, de exemplu pe albastru, m-ar fi întrebat de ce vreau asta. Pentru că vreau să lucrez cu un depresiv cu conținut psihotic. Știind că depresivul cu conținut psihotic vede anumite lucruri cu preponderență pe albastru, el va vedea din cabinet prima oară icoana aceea. Dacă merg către un anxios, el va vedea verdele, forță. De asemenea, la tulburarea obsesiv-compulsivă, impactul icoanelor, atât timp cât există pe veșmintele sfinților niște cute, acesta se va duce să dea cu mâna să se așeze. Întreabă dacă are voie să atingă icoana din cabinet fiindcă simte nevoia să întindă imaginea”.

Importanța culorilor în artă și iconografie

Continuând discuția despre culoare, Alin Popa a evidențiat că utilizarea corectă a culorilor în artă este esențială pentru a genera anumite stări emoționale. El a amintit despre cartea Culoarea în artă, scrisă de profesorul Liviu Lăzărescu, care vorbește despre impactul liniștitor ale culorilor verde și gri. „Când facem o operă, trebuie să știm exact unde să punem roșul sau albastrul”, a adăugat Popa, subliniind că în lucrările monumentale culorile sunt plasate strategic pentru a influența starea privitorului.

„Fiind vorba de icoane mai devreme, se respectă cu siguranță canoanele ortodoxe care au fost dezbătute timp de secole. Se respectă mereu culorile precum verde, albastru sau mov. Putem găsi toate culorile, dar trebuie să fim atenți. Rar se întâmplă să facem icoane personalizate, așa cum am făcut într-o colaborare cu Radu”, a adăugat artistul.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel