Data actualizării:
Data publicării:

Cum și când este prescris cel mai bun antibiotic în momentul în care este necesar. Dr. Vlad Budu explică pașii medicali prin care trebuie să treacă orice pacient

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto Crișan Andreescu/DCNews.ro
foto Crișan Andreescu/DCNews.ro
Nu există un antibiotic mai tare sau mai bun, ci unul potrivit problemei medicale specifice pacientului. Dar cum este descoperit? Află ce spune dr. Vlad Budu, consilier onorific al Societății Române de Rinologie. 

Dr. Vlad Budu, consilier onorific al Societății Române de Rinologie, a vorbit, în cadrul dezbaterii organizate de DCMedia Group, ”Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene (RAM). Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon?”, despre prescrierea antibioticului. 

”Când dăm antibiotic? Când avem un microb, care trebuie dovedit. Dovada se face cu un exudat, cel puțin în sfera ORL- unul nazal, unul faringian, dar problema este că durează trei zile până avem un rezultat. Nici medicul, nici pacientul nu sunt dispuși să aștepte. Atunci, cum alegeți un antibiotic pe care-l dați pentru sinuzită, faringită, amigdalită? Care e principiul pentru care alegeți un anumit antibiotic sau altul, fără un exudat? Prima idee este că avem un exudat care ne pune în evidență un antibiotic, pe care-l prescriem conform antibiogramei, adică folosim exact acel antibiotic care distruge microbul, altfel tratamentul antibiotic recomandat la prima consultație este doar empiric, nu științific” spune dr. Vlad Budu. 

Dacă sunt mai multe antibiotice recomandate de antibiogramă, medicul apelează la ghiduri. ”Conform unor ghiduri, putem începe un tratament cu antibioticul cel mai nimerit” spune consilierul din cadrul Societății Române de Rinologie. Acesta a punctat că nu există antibioticul ”mai tare” sau ”mai bun”, cerut, în general, de pacienți, ci antibioticul potrivit pentru fiecare pacient, conform testelor și ghidurilor medicale. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel