Cum și-a bătut România singură un cui în talpă. Tomac explică o decizie care a dus la eșecul Schengen
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Foto: Europa.eu
Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Foto: Europa.eu
România a ratat intrare în spațiul Schengen, după ce Austria s-a opus aderării.

Intrarea României în spațiul Schengen a fost blocată de Austria care a invocat problema migrației ilegale. Viena s-a opus și Bulgariei.

Un vot împotrivă a venit și din Olanda, dar pentru Bulgaria. În contextul cuplajului cu Bulgaria, aderarea României era aproape imposibilă.

A aderat doar Croația, stat care s-a integrat în UE abia în 2013.

Europarlamentarul Eugen Tomac, lider al PMP, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Antena 3 CNN, a subliniat un lucru extrem de interesant: Marea greșeală a României a fost că s-a decuplat de Croația.

Astfel, tocmai România a creat involuntar condițiile unei respingeri.

„Spațiul Schengen trebuia să se extindă în toate statele care îndeplineau criteriile. Ori în momentul în care în Parlament, în Comisie și Consiliu s-a acceptat decuplarea de Croația, a fost o greșeală extrem de periculoasă care ne-a costat.

În felul acesta unele state au putut să se poziționeze foarte ferm, spunând că merită Croația, dar nu și România și Bulgaria. Aici cred că a fost o eroare politică pe care au gestionat-o foarte prost”, a precizat Eugen Tomac, care a amintit că România a fost invitată să adere la spațiul Schengen încă din 2011, în timp ce Croația abia în 2013 a aderat la UE.

„Evident că cei care au decis să ne decuplăm de Croația trebuie să aibă și explicațiile, să vedem care a fost raționamentul. Eu sunt de părere că în momentul în care am acceptat acest lucru am generat prilejul pentru ca România și Bulgaria să fie puse în această situație imposibilă, evident cu costuri foarte mari și politice, economice și nu în ultimul rând cu încălcarea tratatului”, a adăugat liderul PMP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel