Data publicării:

Cum se reciclează corect dozele de aluminiu

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Karolina Grabowska - Pexels
Foto: Karolina Grabowska - Pexels

Ministerul Mediului explică modul în care se pot recicla corect dozele de aluminiu.

"Dozele de aluminiu se reciclează cu ușurință! Important este să clătim recipientele înainte de a le trimite spre reciclare.

Reciclarea aluminiului economisește aproximativ 90% din energia necesară pentru producerea de aluminiu nou, ceea ce este minunat, deoarece extracția minereului și transformarea acestuia în aluminiu dăunează mediului și consumă multă energie.

Este nevoie de două ori mai multă energie pentru a produce aluminiu nou decât pentru a produce plastic nou. Această acțiune face parte din campania 'Marathon-ul Reciclării susținută de Marathon EPR Group cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor- România", explică Ministerul Mediului.

Cum colectăm ulei alimentar uzat. Atenție: anumite tipuri de ulei nu se pot recicla!

Strângeți uleiul într-un recipient de metal, plastic sau sticlă, strecurându-l de resturile alimentare printr-o sită.După ce ați gătit, lăsați uleiul folosit să se răcească. Între timp, puteți pregăti un recipient în care să-l colectați. Vă recomandăm să folosiți sticle de plastic de 2 sau 5 litri, deoarece sunt mai ușor de transportat și poate fi evitată spargerea lor.

Uleiul trebuie lăsat să se răcească, deoarece fierbinte poate provoca arsuri grave dacă, din neatenție, ajunge pe piele. În al doilea rând, ar putea provoca topirea sticlelor de plastic.

După ce uleiul s-a răcit, cu ajutorul unei pâlnii, turnați-l cu grijă în sticlă. În cazul în care nu aveți la îndemână nicio pâlnie, realizați dumneavoastră una. Este simplu: tăiați partea superioară a unei sticle (mai mici decât cea în care doriți să colectați uleiul), scoateți capacul și este gata – aveți o pâlnie numai bună de folosit.

După colectarea uleiului, acesta trebuie transportat la un centru de colectare, urmând ca de acolo să ajungă la o firmă de reciclare. Reutilizarea uleiului de gătit depinde de mai mulți factori, inclusiv de temperatură, timp și scop. Filtrați întotdeauna resturile alimentare, nu amestecați diferite uleiuri și țineți temperatura de gătire sub 190 de grade Celsius pentru a reduce riscul ca uleiul să devină periculos pentru utilizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel