Cum se reciclează corect cutiile de pizza
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Ministerul Mediului explică modul în care pot fi reciclate corect cutiile de pizza.

"Cum reciclăm corect cutiile de pizza?

Se pot recicla, dar este necesar să urmezi câțiva pași.Cutiile de pizza sunt făcute din carton, ceea ce le face în teorie, foarte ușor de reciclat. Doar că, așa cum spuneam și în postările anterioare, dacă un amblaj este contaminat, adică murdar de resturi alimentare, va trebui să avem grijă să facem următoarele:

• Separăm (prin rupere sau tăiere) partea murdară;

• Partea contaminată o putem pune la compost (dacă avem) sau o punem în coșul cu deșeu menajer;

• Partea curată, necontaminată, o trimitem spre reciclare", explica cei de la Ministerul Mediului pe pagina de Facebook.

Cum colectăm ulei alimentar uzat. Atenție: anumite tipuri de ulei nu se pot recicla!

Strângeți uleiul într-un recipient de metal, plastic sau sticlă, strecurându-l de resturile alimentare printr-o sită.După ce ați gătit, lăsați uleiul folosit să se răcească. Între timp, puteți pregăti un recipient în care să-l colectați. Vă recomandăm să folosiți sticle de plastic de 2 sau 5 litri, deoarece sunt mai ușor de transportat și poate fi evitată spargerea lor.

Uleiul trebuie lăsat să se răcească, deoarece fierbinte poate provoca arsuri grave dacă, din neatenție, ajunge pe piele. În al doilea rând, ar putea provoca topirea sticlelor de plastic.

După ce uleiul s-a răcit, cu ajutorul unei pâlnii, turnați-l cu grijă în sticlă. În cazul în care nu aveți la îndemână nicio pâlnie, realizați dumneavoastră una. Este simplu: tăiați partea superioară a unei sticle (mai mici decât cea în care doriți să colectați uleiul), scoateți capacul și este gata – aveți o pâlnie numai bună de folosit.

După colectarea uleiului, acesta trebuie transportat la un centru de colectare, urmând ca de acolo să ajungă la o firmă de reciclare. Reutilizarea uleiului de gătit depinde de mai mulți factori, inclusiv de temperatură, timp și scop. Filtrați întotdeauna resturile alimentare, nu amestecați diferite uleiuri și țineți temperatura de gătire sub 190 de grade Celsius pentru a reduce riscul ca uleiul să devină periculos pentru utilizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel