Ingrediente
- 2 kg gogonele verzi
- 8 foi dafin
- 4 cepe
- 2 lingurite boabe de muştar
- 500 ml oţet
- 100 g zahăr
- apă
- sare grunjoasă
Cum se prepară
Gogonelele se spală bine, ceapa se curăţă şi se spală. Se taie ceapa felii şi gogonelele mai mari în sferturi. În borcanul spălat bine în prealabil aşează frumos gogonelele, presărând printre ele feliile de ceapă și condimentele alese, potrivit retete.unica.ro.
Separat, prepară saramura: trebuie să pui cam o lingură cu vârf de sare şi una de zahăr la 1 l apă. Pune și oțetul, amestecă ușor. Lasă să dea în clocot, apoi toarnă cât este fierbinte peste gogonele. Se sterilizează la bain marin, 25 de minute, la foc mic.
Citește și:
Cum vezi dacă saramura pentru murături este bună. Ai nevoie de un ou. Testul eficient
Cei mai buni castraveţi pentru murat sunt cei mici, de culoare închisă, cu coaja subţire, scrie gustos.ro.
Pentru ca murăturile să rămână tari, puteţi adăuga 2-3 căţei de usturoi. Pe lângă gustul deosebit, murăturile vor rămâne tari. Dacă alegeţi să pregătiţi o reţetă de murături în sare, atunci nu încălziţi saramura, astfel acestea vor rămâne crocante. Cu cât se va pune mai mult hrean, cu atât murăturile vor fi mai tari.
Este indicat să adăugaţi şi zahăr sau miere de albine în lichidul de umplere a borcanelor. Conservantele care pot fi folosite la murături: mărar uscat cu seminţe, bucăţi de hrean tăiate în lung sau frunze de hrean, ardei iuţi, frunze de ţelina, foi de dafin, crenguţe cu frunze de vişin, stejar sau coacăze, ardei capia, usturoi.
Pentru a verifica dacă saramura este destul de concentrată, o puteţi verifica cu ajutorul unui ou. Oul se va ridica la suprafaţa lichidului.
Ce fel de sare se pune la murături. Gospodinele trebuie să știe!
Pentru murăturile în oţet, folosiţi doar oţet alb, cu o aciditate de minim 5%. Pentru cele în saramură, este recomandată sarea grunjoasă, neiodată. Totodată, pentru saramura, la un litru de apă se adaugă între 30 - 65 g de sare grunjoasă, potrivit gustos.ro. Pentru murăturile în oţet, acesta se va dilua în proporţie de 1/3 cu apă.
Înainte de a le pune în saramură, legumele trebuie opărite. De asemenea, după opărire, legumele se pun într-un vas cu apă rece pentru a se răci imediat. Iar apa în care au fost opărite legumele va fi folosită la saramură,deoarece conţine multe substanţe nutritive.
Ţineţi minte că după ce murăturile au fost opărite, acestea nu mai trebuie să fie atinse cu mâna, pentru a nu le contamina cu bacterii. Se va folosi doar o lingură de lemn bine spălată şi opărita.
Pentru a verifica dacă saramura este destul de concentrată, o puteţi verifica cu ajutorul unui ou: dacă aceasta este îndeajuns de concentrată, oul se va ridica la suprafaţă lichidului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Marte în Berbec, din 30 aprilie. Ce aduce în viețile noastre. Patru zodii sunt primele afectate
- Doi mari actori români au scris istorie împreună, dar s-au urât în viața reală. De ce nu și-au vorbit timp de 32 de ani
- Lovitură de teatru la CCR: documente ANAF, declarate neconstituționale în procesele penale
- Probleme pentru doi concurenți, la Te cunosc de undeva: "M-am trezit cu genunchiul umflat"
- "Să aprindem grătarele". Ce spune Mihaela Bilic despre mici, cel mai popular aliment printre români
- DNA, primele acuzații oficiale după perchezițiile la Complexul Energetic Oltenia (CEO). Cine este directorul reținut. Acuzațiile procurorilor
- Dispare obiceiul de a consuma vin? Ce afectează vânzarea popularei băuturi
- 10 lucruri pe care nu le știai despre primarul USR Dominic Fritz
- Selly, explicații în scandalul cu Radu Alexandru - "piticigratis", Iorga, Adrian Elicopter de Luptă și acuzațiile de viol / video
- BANCUL ZILEI: Lucruri dificil de realizat