Cum se prezintă România în exterior. Bulai: Stăm mult mai bine decât pe plan intern
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au vorbit despre politica externă a României, la emisiunea „Nod în papură”.

„Vine valul decrețeilor care în 5-6 ani ies la pensie. Ce te faci acum că politicienii s-au angajat prin PNRR să nu crească procentul din Produsul Intern Brut alocat pensiilor peste 9%. Germania are 13%, de exemplu. Nu ne-au cerut europenii acest lucru”, a spus Val Vâlcu în emisiunea de la DC NEWS.

„Totul diferă mult față de perioada comunistă. Erau mulți negociatori foarte buni, pe plan extern nu am stat rău cam niciodată, nu mai zic în anii ’70-’80 și chiar astăzi. Pe plan extern stăm mult mai bine decât pe plan intern. În anii ’90 – 2000 încă negociam bine pe plan extern.

Sigur că nu ne putem compara, însă, cu țări care istoric au știut să facă lucrul acesta și cu o istorie semnificativă în spate. Și Polonia, și Ungaria, din punctul acesta de vedere, au mai multă experiență. Îmi place mie să zic, fiindcă am făcut ceva istorie la vremea mea, că au o cultură puternică imperială, chiar dacă nu vorbim de imperii, ci regate. Au fost mari de tot cândva”, a transmis Alfred Bulai, imediat după.

PNRR. Alfred Bulai: Mari semne de îndoială. Termene aberante pentru modul în care funcționează România

„Guvernul României s-a angajat să respecte acel Plan, ceea ce înseamnă că el devine literă de lege, dincolo de ce încropesc acum partidele. Planul e pe mai mulți ani și, teoretic, ar trebui să-l iei în calcul ca reper la care noi ne-am angajat. Totuși, uitându-ne pe el, o parte din acesta nu o putem realiza, pentru că sunt niște termene aberante pentru modul în care funcționează România. Sunt multe condiții ex ante, nu avem cum să le îndeplinim. Trebuiau deja să se elaboreze acte legislative pe anumite componente. Din acest punct de vedere, sunt mari semne de îndoială. Nu vin banii dacă nu îndeplinești condițiile. Vă dăm banii doar dacă nu îi aruncați la coș, pentru că sistemul vostru e defect acum, asta e logica.

Guvernanții s-au angajat cu niște termene nerealiste, ca de exemplu acela că nu mai avem nevoie să utilizăm combustibilii solizi (cărbune, cocs, lemne), ceea ce e o glumă, pentru că nu ai un sistem alternativ în România. Se spunea că în Sudul țării se încălzeau solariile cu cocs, iar acum trebuie să treacă pe peleți, care e de 10 ori mai scump.

Sunt câteva exemple și se adună foarte, foarte multe. În unele cazuri nu avem nimic și trebuie să facem fel și fel de lucruri. Sigur, e frumos, dar e destul de nerealist pentru o țară care, în general, nu prea a reușit să obțină procente fantastice la ceva. Auzi, să reabilităm în câțiva ani câteva zeci de hidrocentrale, trebuie să construim baraje noi, îți dai seama ce glume sunt ăstea...!?“, a precizat Alfred Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel