Data publicării:

Cum se pedepsește frauda la vot. Comisar-șef Radu Daniel, explicații după parlamentare 2024

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Au fost incidente majore în cadrul procesului de votare pentru parlamentare desfășurat ieri? Dacă da, cum se pedepsesc aceste fapte? Comisarul-șef Radu Daniel avertizează că genul de fapte care ar deturna procesul electoral de la parcursul firesc sunt fie contravenții, fie infracțiuni (dacă faptele se dovedesc).

"Din fericire, nu au fost înregistrate incidente majore. Sunt înregistrate evenimente considerate oarecum inerente unui proces electoral, când încrâncenarea este mare, când adversarii politici își manifestă într-un fel sau altul opțiunea și îndârjirea. Nu au fost, așa cum spuneam, incidente majore", spune comisarul-șef Radu Daniel.

"Majoritatea incidentelor înregistrate au constat în semnalarea unor posibile fraude la vot (fie prin încercarea de a vota de mai multe ori, fie prin continuarea propagandei electorale după încetarea campaniei electorale). În general, cam în zona aceasta au fost. Nu au existat incidente din fericire", adaugă directorul Institutului de cercetare și prevenire a criminalității.

Cum sunt prinși cei care votează multiplu

"Dar, spre exemplu, cei care votează de mai multe ori, cum fac acest lucru? Se scanează buletinul acelei persoane odată ce votează și, ulterior, cum mai poate să voteze? Sau cum s-a încercat această fraudă?", întreabă Laura Duță.

"E bine de știut clar că este ilegal să votezi de mai multe ori. Există o singură opțiune de vot care trebuie exprimată o singură dată. Cei care au încercat au folosit fie carte de identitate sau pașaport, considerând că poate astfel vor trece de filtrele instituționale, fie au votat în locuri diferite, pe liste suplimentare, la maniera aceasta, crezând că vor reuși într-un fel sau altul...", răspunde comisarul-șef Radu Daniel.

"(...) Pe baza actului de identitate, într-adevăr, există un sistem informatic care scanează actul de identitate și care semnalează în timp real faptul că persoana respectivă a mai votat în altă parte sau a mai încercat să voteze în altă parte (...). Frauda la vot este infracțiune și se pedepsește. Legiuitorul a prevăzut predeapsa închisorii pentru asta", adaugă directorul Institutului de cercetare și prevenire a criminalității, Radu Daniel.

Ascultă mai multe aici:

Youtube video image

Citește și: La ce să fii atent când mergi la vot. Contravenții și infracțiuni pe Legea nr. 370/2004 

 

***

 

Amintim că, potrivit art. 385 și urm. din Codul penal, sunt considerate infracțiuni electorale:

Art. 385: Împiedicarea exercitării drepturilor electorale

(1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Art. 386: Coruperea alegătorilor

(1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

Art. 387: Frauda la vot

(1) Fapta persoanei care votează:

a) fără a avea acest drept;

b) de două sau mai multe ori;

c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător

se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi,

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Art. 388: Frauda la votul electronic

Tipărirea şi utilizarea de date de acces false, accesarea frauduloasă a sistemului de vot electronic sau falsificarea prin orice mijloace a buletinelor de vot în format electronic se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Art. 389: Violarea confidenţialităţii votului

(1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă.

(2) Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Art. 390: Nerespectarea regimului urnei de vot

(1) Deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiţii decât cele prevăzute de lege se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Art. 391: Falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale

(1) Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală complementară a unor persoane care nu figurează în această listă.

(3) Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obţinute în secţiile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(4) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează introducerea de date, informaţii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informaţional naţional necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.

Art. 392: Fapte săvârşite în legătură cu un referendum

Dispoziţiile art. 385-391 se aplică în mod corespunzător şi în cazul faptelor săvârşite cu prilejul unui referendum.

Art. 393: Sancţionarea tentativei

Tentativa la infracţiunile prevăzute în art. 385 şi art. 387-391 se pedepseşte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel