Cum se iau deciziile în CSAT
Modul în care Traian Băsescu a convocat CSAT pe subiectul controversat al privatizării CFR Marfă nu face altceva decât să forțeze spargerea acordului de coabitare. La câteva ore după ce o parte a membrilor Guvernului, în frunte cu premierul Victor Ponta, au intrat în vacanţă, şeful statului a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare. În acest caz, deoarece premierul este plecat, Gabriel Oprea, cel care ține locul lui Victor Ponta, nu are drept de vot. Potrivit legii CSAT, „Consiliul lucrează în prezența a cel puțin două treimi din membri și adoptă hotărâri prin consens”.
Confom legii, Consiliul Suprem de Apărare a țării este compus din 13 membri, dintre care șapte fac parte din Guvern. Cu alte cuvinte, sunt cei care ar trebui să susțină punctul de vedere al prim-ministrului Victor Ponta. Este vorba despre premier, care este și vicepreședinte al CSAT, de ministrul Apărării, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justiției, ministrul Finanțelor Publice și ministrul Economiei.
La ședințele CSAT mai participă șefii Serviciilor Secrete, consilierul prezindențial pentru securitate națională, șeful statului Major General și secretarul CSAT. Președintele CSAT este șeful statului.
Deoarece premierul a intrat în concediu pentru două săptămâni, Gabriel Oprea îl reprezintă pe șeful Guvernului. Întrebat dacă se întoarce din concediu dacă se convoacă CSAT în timpul concediului, Victor Ponta spunea: „Să-l convoace domnul președinte. De joi, am înlocuitor la conducerea Guvernului, care are dreptul de a mă reprezenta în totalitate, dacă e ceva care apare într-o oră, două ore, domnul vicepremier Oprea are puteri depline”.
Președinția i-a răspuns premierului Victor Ponta prin comunicatul care anunța convocarea ședinței CSAT.
„În cazul în care prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, nu poate răspunde convocării la ședința CSAT este invitat, fără drept de vot, conform legii, domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Este foarte importantă prezența a cel puțin două treimi dintre membrii CSAT pentru ca ședința să poată avea loc. Hotărârile CSAT se iau prin consens. Cu alte cuvinte, dacă nu este de acord toată lumea cu o soluție, problema discutată se amână pentru o sedință ulterioară a Consiliului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News