Cum se ia Nobelul pentru pace și cum se folosește la război
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
premiul-nobel-pace
premiul-nobel-pace
Motivația juriului: pentru eforturile sale de a realiza pacea și cooperarea internațională.

Premiant, în 2019: Abiy Ahmed Ali, născut la 15 august 1976, în Beshasha, Etiopia, prim-ministru al Republicii Democrate Federale a Etiopiei. Venit la putere în 2018, Abiy a acceptat ca Etiopia să renunțe la teritoriul disputat cu Eritrea, punând capăt unui conflict de graniță de 20 de ani.  

Premiul a fost acordat în octombrie 2019. În noiembrie 2020, Uniunea Africană încearcă să oprească luptele dintre forțele dlui Abyi și Frontul de Eliberare a Poporului Tigray. Etiopia refuză încercările de mediere, acuză UA de fakenews și susține că luptele din zona Tigray sunt o problemă internă. Armata este angajată într-o misiune de aplicare a legii, susține guvernul Abiy. 

Luptele au pornit după o tentativă a primului ministru, Abiy Ahmed, de a renunța la federalismul etnic, un sistem de împărțire a puterii cu grupările politice constituite regional, pe baza etniei. Laureatul Nobel dorea ca toate partidele etnice să fuzioneze, într-un partid unic, cu o conducere centralizată.

Frontul de Eliberare a Poporului Tigray, o grupare militară și politică alcătuită pe baza etniei (care reprezintă circa 6% din totalul populației, de 110 milioane) a refuzat să se alăture partidului unic. FEPT a susținut că Abiy Ahmed și-a pierdut legitimitatea, după amânarea alegerilor generale din august 2020 până în 2021, la o dată ce nu a fost încă stabilită.

Armata lui Abiy a repurtat victoria în luptele cu forțele Tigray, dar presa internațională se teme că va urma un război de gherilă și o criză umanitară, cu peste 9 milioane de refugiați care vor părăsi zona de conflict.

În 2019, Comitetul Nobel a ales între Abiy Ahmed Ali și Greta Thunberg. Greta a candidat și în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel