Cum se face verificarea corectă a presiunii în roţi
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Mulţi şoferi cred că ştiu cum se verifică presiunea în anvelope, dar de fapt o fac greşit. 

Nu doar siguranța este influențată de starea anvelopelor, ci și manevrabilitatea și consumul de combustibil. Prin urmare, este absolut necesar ca anvelopele să fie umflate la valoarea corectă a presiunii, specificată de producător, în funcție de încărcarea mașinii și viteza de deplasare.

Statisticile arată că cei mai mulți șoferi circulă cu anvelope umflate necorespunzător – de cele mai multe ori având o presiune mai mică decât cea corectă. asta deoarece foarte mulți neglijează să verifice presiunea, iar aerul are tendința de a ieși din porii cauciucului. Presiunea scăzută duce la o rezistență la rulare mai mare (consum de combustibil crescut) dar și la supraîncălzire (pericol de explozie și de accident). Presiunea prea mare este, de asemenea, periculoasă, în special în condiții de caniculă, când aerul se dilată semnificativ.

Specialiștii recomandă verificarea presiunii roților în fiecare lună sau mai des, dacă este posibil. Acest lucru este valabil chiar și în cazul mașinilor mai noi, care sunt dotate cu senzori de presiune în roți. Măsurarea presiunii trebuie făcută cu un manometrul de calitate – preferabil unul digital, care se găsește destul de ieftin. În orice caz, manometrele de la benzinării sunt de evitat – cel mai adesea sunt complet decalibrate, scrie Promotor.ro.

Când se face măsurarea presiunii 

Măsurarea presiunii din pneuri se face, preferabil, dimineața, înainte ca mașina să fie rulată. Dacă mașina a mers mai mulți kilometri, roțile sunt calde, iar presiunea indicată poate fi mai mare decât cea corectă. Dacă roțile sunt umflate cu azot, diferența rece/cald este mică, azotul având o dilatare mai redusă la căldură.

Pentru a măsura presiunea, trebuie îndepărtate capacele ventilelor, iar instrumentul de măsură (manometrul) trebuie presat pe valva astfel încât aerul să nu iasă pe lângă garnitura acestuia. Valoarea corectă a presiunii este indicată în manualul mașinii, dar și pe eticheta de pe stâlpul ușii de la șofer. În funcție de numărul de pasageri, încărcarea mașinii și viteza maximă de deplasare, presiunea recomandată de producător poate să difere. De asemenea, pot fi diferențe între roțile din față și cele din spate, care trebuie să suporte o greutate mai mare.

Dacă valoarea măsurată este mai mică decât cea dorită, puteți crește presiunea cu un compresor portabil sau unul profesional de la o benzinărie sau vulcanizare. Completarea aerului trebuie să se facă treptat, alternând cu măsurarea presiunii, pentru a nu depăși valorile recomandate. Dacă presiunea este prea mare, este suficient să apeși câteva secunde pe capul ventilului pentru a scoate surplusul de aer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel