Data actualizării:
Data publicării:

Cum se face o lumânare dintr-un cartof! Arde 7 ore și nu costă nimic

Autor: Nicoleta Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto: freepik.com
Sursa foto: freepik.com

Învață cum să faci o lumânare acasă cu bani puțini.

Nu o să crezi, dar poți face o lumânare dintr-un cartof. Te va costa câțiva bănuți, iar tehnologia este atât de simplă încât și un copil se poate descurca. Utilizează această metodă pentru a evita să stai în întuneric. 

Pentru a face o lumânare din cartofi vei avea nevoie de: 

o farfurie adâncă,

un cartof,

un fitil,

ulei de floarea soarelui.

 

Instrucțiunile, pas cu pas

 

Toarnă aproximativ 100 ml de ulei de floarea soarelui într-o farfurie. Reține că recipientul nu trebuie să fie din plastic. Cel mai bine este să iei un recipient de lut sau de sticlă. Fă o gaură e aproximativ 2 cm într-un cartof.

În mijlocul găurii, fă o gaură mai mică pentru fitil. Înmoaie cartoful și fitilul în ulei de floarea soarelui. O bucată de tifon sau o frânghie obișnuită pot fi folosite ca și fitil.

Gospodinele cu experiență presară sare pe buretele de bucătărie. Iată de ce fac asta

Trage fitilul prin orificiul făcut în cartof. Aproximativ 0,5 cm ar trebui să rămână deasupra. Pune  lumânarea din cartofi într-un recipient cu ulei de floarea soarelui și aprinde fitilul.

Există un alt mod, mai simplu, de a face o lumânare în cartofi. De data asta nu trebuie să tăi o gaură pentru fitil. Ia trei chibrituri și bagă-le în gaura făcută în cartof. Toarnă puțin ulei de floarea soarelui în această gaură și aprinde chibriturile.  

Aceasta este cea mai simplă metodă de a face o lumânare acasă. Nu numai că îți vei lumina apartamentul, dar vei economisi și bani. O astfel de lumânare arde aproximativ 7 ore.

După ce se stinge, adaugă ulei în farfurie și aprinde-o din nou. În cazul celei de-a doua metode, poți schimba chibriturile și adăuga ulei.

 

Cum se face, rapid și ușor, o lumânare: fără parafină, ceară și substanțe chimice

 

Din cele mai simple componente ingrediente poți face o lumânare. Nu ai nevoie de parafină și ceară.

Lumânările pot crea nu doar confort, ci te pot ajuta în acele situații în care rămâi fără lumină. Cu toate acestea, nu întotdeauna ai lumânări în casă. Cu toate acestea, acest lucru nu mai este o problemă, deoarece poți face o lumânare fără parafină și ceară, din cele mai simple componente, pe care toată lumea le are în casă.

Ce trebuie să faci înainte de a spăla blugii?

Astfel de lumânări te vor ajuta să economisești și un pumn de bani. Greșeli pe care le fac majoritatea gospodinelor
 

Vei avea nevoie de:

sare grunjoasă;

ulei vegetal;

un pahar de sticlă,

material pentru fitil.

Pune sarea și orice ulei vegetal într-un raport de 1 la 1 în recipientul ales pentru crearea lumânării și amestecă-le. Apropo, poți folosi ulei „utilizat” pentru a crea o astfel de lumânare.

Apoi pregătește fitilul, care se poate face, de exemplu, din scobitori. Unește-le între ele cu o bandă, până la înălțimea recipientului. Apoi înfășoară scobitorile cu vată. 

Scufundă fitilul în recipientul pregătit, cu ulei și sare, astfel ca vata să absoarbă uleiul. Scoate un capăt al filitului afară și lumânarea este gata.

 

O astfel de lumânare va înlocui 76 de bucăți. Iată ce trebuie să faci pentru ca să ardă mai mult 

 

De ce se lumânările ard rapid și ce trucuri să folosești pentru ca să ardă mai mult timp. Uneori se întâmplă să rămâi fără curent electric și atunci apelezi la lumânări. Întrebarea este ce trebuie să faci pentru ca lumânarea să ardă mai mult.

Iată ce să faci pentru ca lumânarea să ardă mai mult timp

Înainte de a aprinde lumânările, pune-le în congelator timp de o oră și jumătate. Ceara înghețată se va îngroșa și arde de două ori mai mult. Merită să pul la înghețat lumânările înainte de fiecare utilizare.

Cu cât fitilul este mai lung, cu atât mai repede arde lumânarea. Prin urmare, pentru ca acesta să dureze mai mult, trebuie să tăiați tot ceea ce este de prisos: fitilul ar trebui să se ridice peste ceară cu cel mult 1 cm.

Cum să-ți protejezi încălțămintea de apă: 3 metode eficiente pe care puțini le cunosc

Pentru ca lumânarea să reziste, trebuie să ardă mai mult la prima aprindere. Astfel, stratul superior de ceară se va topi uniform. În caz contrar, se va forma un „tunel” în mijloc, fitilul se va scufunda și lumânarea se va arde rapid.

Astfel, o lumânare cu diametrul de 8 cm nu trebuie stinsă cel puțin 2 ore, una de 12 cm - 3 ore. Poți face un calcul pentru o lumânare de orice dimensiune, ținând cont că o lumânare de aproximativ 4 cm de diametru arde într-o  oră. 

Un curent de aer împiedică lumânarea să ardă uniform, așa că ar trebui să ai grijă ca în cameră să nu fie curent.

Pentru o ardere mai bună a lumânării, excesul de ceară sau parafină topită trebuie scurs cu grijă.

Curăță argintul înnegrit fără bicarbonat de sodiu. Ai nevoie de două ingrediente simple din cămară

Dacă lumânarea trosnește, este posibil să fie umedă, de aceea poate fi uscată cu un uscător de păr.

Ce să adăugați la lumânări pentru a arde mai mult? Dacă pui puțină sare în parafină sau ceară topită, lumânarea va arde mai încet și va picura mai puțin.

 

Lumânare cu ardere lungă. Cum să o faci acasă?

 

Pentru a face ca o lumânare mică să ardă pentru o lungă perioadă de timp, o poți îmbunătăți puțin. După unele manipulări, chiar și o lumânare subțire, care arde de obicei 10-15 minute, va arde 10-11 ore și vei economisi peste 70 de  astfel de lumânări.

Vei avea nevoie de: un pahar, o lumânare și ulei de floarea soarelui. Tăie lumânarea subțire în bucăți, astfel încât să se potrivească cu înălțimea paharului. 

Pentru a fixa lumânarea în pahar, poți, pur și simplu, să torni puțină ceară topită pe fund și să lipești  lumânarea. Se va întări rapid, iar lumânarea nu va cădea. Toarnă uleiul ca să ajungă până la fitilul lumânării. Asta este tot. Lumânarea va arde circa 11 ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel