Data publicării:
Cum se descurcă Bulgaria fără gazul rusesc. Din ce surse importă. Rutele au fost schimbate
Vladimir Malinov, director executiv al Bulgartransgaz, a vorbit despre cum se descurcă Bulgaria, după tăierea gazului rusesc.
"Investiţiile noastre de-a lungul anilor pentru dezvoltarea infrastructurii - pentru a consolida staţiile de comprimare, pentru a asigura posibilitatea tehnică ca toate rutele să fie reversibile şi să poată transporta gaze naturale în toate direcţiile - au făcut ca Bulgaria să nu cadă într-o izolare cu privire la gaz. Astfel, am reuşit să ne descurcăm după suspendarea gazelor ruseşti din 27 aprilie anul trecut.
Prin infrastructura pe care am construit-o, am făcut posibilă preluarea întregului volum de gaz azer prin Sidirokastro - Kulata, înainte de punerea în funcţiune a interconectorului Grecia-Bulgaria. Este esenţial să avem un grad ridicat de conectivitate cu toate ţările vecine, deoarece asta face parte din securitatea aprovizionării şi oferă flexibilitate şi rezistenţă şi întregului sistem regional de transport al gazelor naturale", a spus Vladimir Malinov pentru ediţia online a publicaţiei "24chasa"/ "24 de ore", potrivit Rador.
Care sunt noile trasee de gaz natural
"Există două surse - gazul de conductă din Azerbaidjan şi gazul natural lichefiat de la toţi potenţialii producători, cum ar fi SUA, Qatar, Egipt şi alţii. Suspendarea gazelor ruseşti şi reducerea livrărilor în regiune au dus la schimbarea rutelor - de la sud la nord", a mai spus director executiv al Bulgartransgaz.
"La nivel de conducere a companiei Bulgartransgaz, noi am fost vizionari pentru a pregăti sistemul pentru potenţiale şocuri înainte ca acestea să apară. Creşterea treptată a capacităţii din Grecia către Bulgaria, asigurarea posibilităţilor de aderare la IGB (conexiune de gaz cu Grecia) către sistemul nostru, munca noastră îndelungată pentru asigurarea transportului fizic din Turcia în Bulgaria, modernizarea staţiilor de comprimare - toate acestea au pregătit regiunea pentru situaţia de anul trecut", a punctat Malinov.
Vechiul gazoduct transbalcanic
Întrebat dacă se foloseşte în sens invers vechiul gazoduct transbalcanic, care obişnuia să livreze gaz rusesc prin Ucraina, România, Bulgaria către vecini, Vladimir Malinov a spus:
"În prezent este folosit şi pentru pieţele din nord - Moldova şi România. Din 4 iulie vom demara o procedură de evaluare a interesului de piaţă şi dacă acesta există şi depăşeşte capacitatea tehnică actuală a Kardam - Negru Vodă, am propus un proiect care să fie inclus în RePowerEU. Acesta este pentru dublarea capacităţii gazoductului Transbalcanic. În momentul de faţă, acesta este de circa 15 milioane de metri cubi pe zi, avem un proiect de 28 de milioane de metri cubi pe zi. Anual, acum este de 5,5 miliarde, ne gândim să realizăm aproximativ 10 miliarde de metri cubi.
Memorandumul dintre Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia şi Azerbaidjan
Cât despre memorandumul dintre Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia şi Azerbaidjan, pentru cantităţi suplimentare de gaz pentru Europa din Azerbaidjan, directorul Bulgartransgaz spune că "iniţiativa este de a oferi o rută alternativă pentru gazul din Azerbaidjan, pe lângă gazoductul Trans-Adriatic. Cu atât mai mult cu cât a fost semnat un memorandum de către preşedinta CE, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, pentru a dubla cantităţile către Europa la 20 de miliarde de metri cubi până în 2027.
Intenţionăm să organizăm în luna iulie o întâlnire a operatorilor din cele patru ţări cu compania azeră SOCAR pentru a evalua interesul acestora pentru rezervarea capacităţii pe termen lung în cadrul testului de piaţă. Să începem proiectele de investiţii, pentru a fi gata până în 2027 să întâmpinăm o parte din aceste cantităţi suplimentare şi să le transportăm până în Austria, iar prin Bulgaria - până în Moldova şi Ucraina."
Image by fanjianhua on Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News