Data actualizării:
Data publicării:

Cum se confirmă o sarcină, prin ecografie. Dr. Herghelegiu: E foarte important! Pacientele nu trebuie să intre în panică

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Ecografiile în sarcină. de ce sunt atât de importante. Cătălin Herghelegiu, SANADOR: Putem diagnostica din timp posibilele complicații / Foto: Pixabay, de Julio Cesar costa The Megament
Ecografiile în sarcină. de ce sunt atât de importante. Cătălin Herghelegiu, SANADOR: Putem diagnostica din timp posibilele complicații / Foto: Pixabay, de Julio Cesar costa The Megament

Medicul Cătălin Herghelegiu a explicat ce trebuie să știe o femeie însărcinată despre ecografie.

Alegeri prezidentiale 2024

Dr. Cătălin Herghelegiu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Histeroscopie, Gineco-Oncologie, Colposcopie, a explicat tot ce trebuie să știe o femeie însărcinată despre ecografiile necesare.

"Ecografia este importantă din primele săptămâni de menoree. Cu ajutorul acesteia practic confirmăm că este o sarcină și nu este o altă cauză de amenoree. Trebuie să vizualizăm ecografic intrauterin sacul gestațional și cu embrionul, să analizăm activitatea cardiacă a embrionului. Aici ca o paranteză, multe paciente au mestre neregulate și este posibil ca atunci când efectuăm prima ecografie să nu se vadă foarte bine embrionul, să se vadă poate doar un sac gestațional. Acestea nu trebuie să intre în panică, nu trebuie să se gândească că sarcina nu se dezvoltă în mod normal, ci doar să revină la o ecografie peste aproximativ o săptămână, când cel mai probabil se va vedea embrionul cu activitatea cardiacă.

Sanador

Ulterior, după cum am spus, se efectuează ecografii în serii, în medie cam la 3-4 săptămâni, deci putem spune că o ecografie lunară, pentru a verifica dezvoltarea și creșterea fetală. Către finalul sarcinii se efectuează mai des ecografii, cam la două săptămâni sau săptămânal pentru a diagnostica din timp posibilele probleme sau complicații care ar putea să apară. De asemenea, sunt trecute și alte ecografii mai importante care analizează structura fătului, numite morfologii de trimestru 1,2 și 3", a declarat dr. Cătălin Herghelegiu.

Când se poate preciza cu exactitate sexul copilului

"Ce ar trebui să vadă medicul în trimestru 1? Se poate preciza sexul?", a întrebat Val Vâlcu.

"Sexul se poate preciza, dar nu întotdeauna la morfologia de prim trimestru. Nu este cu certituduine întrucât organele genitale se dezvoltă dintr-un percursor comun, deci în trimestrul 1 avem poate o bănuială de 80% cam ce sex are copilul, dar în trimestrul al doilea trebuie să fie o certitudine întotdeauna. Scopul morofologiei de prim trimestru o reprezintă screeningul pentru boli genetice, respectiv evaluarea unor markeri ecografici. Dintre aceștia cei mai importanți sunt prezența osului nazal, translucența nucală, dar se pot adăuga și alții precum frecvența cardiacă, regurgitația sau absența regurgitației tricuspidiene și profilul Doopler al ductului venos.

Acești markeri sunt utilizați în dublu test, care oferă informații despre riscuri de boli genetice. Se numește dublu test deoarece pe lângă markerii ecografici amintiți mai sus are și o serie de valori de sânge, biochimici. La final toate datele sunt introduse într-o formulă de calcul care ne va spune care este riscul ca fătul să aibă trisomia 21, 18 sau 13.

Aș menționa un lucru foarte important pe care părinții ar trebui să îl înțeleagă atunci când efectuează dublu test, acela că acest test este unul probabilistic, nu este o certitudine. Astfel că dacă vor să fie 100% siguri că viitorul lor copil nu are o boală genetică, e recomandat să se facă alte analize suplimentare, teste genetice", a spus dr. Cătălin Herghelegiu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel