Cum scădem colesterolul. Dr. Ruxandra Dobrescu: Acesta este primul pas
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog și cercetător științific, a explicat ce putem face pentru a scădea colesterolul.

"Cum scădem colesterolul?

Întotdeauna rezultatele cele mai bune le avem atunci când reușim să corectăm cauza problemei!

De exemplu, în cazul în care cauza principală a excesului de colesterol o reprezintă un stil de viață haotic și o alimentație brambura, cel mai important lucru pe care putem să îl facem este să ne punem ordine în viață!  Să începem să mâncăm sănătos, să facem sport și să dăm jos kilogramele în exces – și va scădea și LDL colesterolul sau colesterolul rău.

Dacă identificăm un deficit de hormoni tiroidieni, adică un hipotiroidism, începem tratamentul, nu mai stăm! Cu cât întârziem mai mult, cu atât riscăm să acumulăm complicații.

Uneori, însă, corectarea cauzei nu este posibilă, și atunci ne străduim să controlăm efectele – de exemplu în dislipidemiile familiale nu avem cum să influențăm genele, dar tot trebuie să controlăm nivelul lipidelor ca să nu ajungem la complicații! Și atunci devin importante medicamentele pentru scăderea colesterolului și trigliceridelor.

De multe ori, aceste cauze se suprapun și este important să lucrăm pe mai multe planuri ca să încercăm să le corectăm! Adică ne luăm pastilele DAR avem grijă și ce mâncăm!

Și primul pas este să înlocuim grăsimile "rele" din alimente cu unele mai sănătoase! Ce înseamnă asta?

Adică înlocuim carnea grasă de porc cu variante mai slabe sau cu grăsimi de calitate mai bună – de exemplu vită sau pește!

Înlocuim prăjelile cu grătare sau cu mâncare gătită la abur.

Înlocuim brânzeturile grase fermentate cu brânzeturi proaspete care conțin mai puține grăsimi. Și o lăsăm mai ușor cu untul, smântâna grasă, frișca. Avem multe surse bune de grăsimi vegetale, cum sunt uleiul de măsline, avocado și nucile.

Dacă avem poftă de un dulce, mai bine îl facem în casă, ca să știm sigur ce punem în el, și alegem variante mai dietetice.

Uneori, ne poate fi greu să înțelegem unde greșim când vine vorba de ce mâncăm… așa că poate fi o idee bună să apelăm la un nutriționist care să ne învețe cum să mâncăm!", a explicat dr. Ruxandra Drobescu pe Facebook.

Vezi și: Legătura între tiroidă, colesterol și boala cardiacă. Dr. Ruxandra Drobescu: Risc de infarct și de accident vascular

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel