Data actualizării:
Data publicării:

Cum salvezi un telefon care cade în apă

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Când scapi un telefon în apă, l-ai putea crede pierdut. Totuşi, el poate fi salvat.

Dacă a căzut telefonul în apă, nu înseamnă neapărat că e bun de aruncat la gunoi. Totuşi, metodele descrise în continuare cred că au o rată de succes mai mare decât 66,6%.

În primul rând, nu te panica. Ca să garanatezi că smartphone-ul tău va funcționa chiar și după ce s-a udat, trebuie să acționezi rapid, așa că scoate-l repede din apă.

După ce ai făcut asta, dacă telefonul este încă aprins, trebuie să-l stingi neapărat. În cazul în care ești norocos și îi poți îndepărta bateria, asta ar trebui să fie următorul lucru pe care să îl faci. Scoate și cartela SIM (și aceasta se poate arde), dar și cardul microSD.

Apoi folosește prosoape de hârtie pentru a usca cât mai bine telefonul care a căzut în apă.

Ca să te asiguri că ai curățat și zonele mai puțin accesibile (mufa pentru căști de exemplu), apelează la un aspirator. Vei fi tentat să pui mâna pe un foehn, dar acesta va face mai mult rău decât bine. Aerul va împinge apa și mai adânc în aparat. Astfel, dacă a căzut telefonul în apă, încearcă să stai câteva minute (unele site-uri vorbesc chiar de 20 de minute) cu un aspirator la aproximativ 10 centimetri deasupra lui, ca să tragi apa în afară.

Pasul următor este să iei smartphone-ul și să îl pui într-o pungă cu orez sau cereale uscate, care vor absorbi restul de umezeală din gadget. Cel mai indicat este să folosești gel de silice, adică acele biluțe transparente care pot fi găsite în cutiile de încălțăminte sau în rucsacele noi.

Telefonul trebuie să stea așa între 48 și 72 de ore. Nu te grăbi să-l scoți de acolo, pentru că în momentul în care îl aprinzi, dacă circuitele nu sunt complet uscate riști să îl arzi.

VEZI ȘI: Cel mai pretenţios smartphone. Depășește cu mult iPhone 6

Există și tehnologii

Cu toate că la noi nu există service-uri specializate în problemele care apar dacă a căzut telefonul în apă, tehnologii există. În SUA, de exemplu, două companii oferă metode similare de a salva smartphone-urile udate.

TekDry și DryBox folosesc legile fizicii pentru a salva smartphone-urile clienților în mai puțin de 20 de minute. Mai exact, telefoanele care au căzut în apă sunt introduse într-un container care se depresurizează, dispozitivul fiind în vid. Apoi, se aplică un pic de căldură, iar din cauza combinației de presiune scăzută și a temperaturii mai ridicate, apa începe să iasă din aparat și să fiarbă, evaporându-se rapid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel