Cum ”salvezi” o tocană în care ai scăpat prea multă sare. Trucurile unui bucătar celebru
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Sarea este „cea mai păcătoasă” când vine vorba de greșeli de gust. Chef Joseph Hadad are mai multe trucuri care vă pot ajuta.

„Cum salvăm o tocană în care am scăpat prea multă sare? Citiți mai jos, alături de alte ponturi care să vă readucă în farfurie preparatul glorios la care vă așteptați când ați început să gătiți.

Sarea poate că este cea mai păcătoasă când vine vorba de greșeli de gust. Dacă punem prea puțină, mâncarea nu va fi savuroasă, dar măcar poate fi adăugată la sfârșit. Însă dacă punem prea multă, acolo apare problema cea mare. O soluție ar fi, dacă tocana sau supa/ ciorba este încă în procesul de gătire și ne-am dat seama că este prea sărată, să punem un cartof curățat întreg în cratiță. Acesta va absorbi săreala, iar la sfârșit va fi scos și aruncat. Dacă mâncarea este, însă, deja gata, atunci tot pe bază de amidon se poate remedia. Niște orez fiert bine și pasat amestecat în sos va mai diminua din intensitatea sării. Sau o contrabalansare de gust cu ceva dulce ori acru. Un pic de zahăr, gem sau suc de lămâie ori oțet pot ajuta, în funcție de preparat”, a explicat bucătarul Joseph Hadad.

„Amidonul ajută și în cazul preparatelor prea picante. Țineți minte că ardeiul iute își dezvăluie aroma în timp, nu imediat ce l-ați pus în mâncare. Așa că e posibil ca după câteva minute să vă treziți că este prea picantă tocănița. În cazul acesta niște orez, cartofi sau pâine pot ajuta. Dacă e un fel de mâncare cu fructe de mare, atunci puțin acid, precum sucul de lămâie, poate ajuta. Pentru un stir-fry, niște zahăr face minuni și, în general, picănțeala este combătută cu elemente cremoase precum smântână, lapte, iaurt sau chiar lapte de cocos.

Dar mâncărurile pot deveni și prea dulci, mai ales în rețete de curry-uri, de exemplu, care cer și adăugarea de zahăr, pe lângă unele legume care sunt deja dulci, cum e morcovul, de exemplu. În cazul acesta, mai curând decât să contrabalansați dulceața cu sare, mai bine adăugați condimente sau ceva acid, precum puțin suc de lămâie ori oțet. Sau poate chiar un ingrediente amar, precum rucola, kale sau andive.

Grăsimea adaugă un gust delicios preparatelor, însă uneori poate fi în exces și astfel să le dăuneze. Când acest lucru se întâmplă, grăsimea se ridică la suprafață, iar o modalitate bună de a o îndepărta este cu un prosop de hârtie așezat cu atenție deasupra supei sau sosului pentru a absorbi excesul de grăsime. Dacă, însă, nu vă grăbiți, puteți lăsa mâncarea peste noapte la frigider, iar grăsimea în exces de la suprafață se va solidifica, fiind astfel ușor de îndepărtat înainte de a o reîncălzi”, a explicat Joseph Hadad pe blogul lui.

 

 

Poate fi prea mult parmezan? Unii ar zice că nu, italienii ar zice că da, transmite bucătarul Joseph Hadad

 

„Poate fi prea mult parmezan? Unii ar zice că nu, italienii ar zice că da. Gustul puternic al acestei brânze poate copleși celelalte gusturi, mai ales în preparate mai delicate. Așa că considerați-l mai curând ca pe un condiment, decât un ingredient principal. Și dacă tot ați folosit parmezanul, atunci păstrați coaja, nu o aruncați. Poate fi pusă în sosuri, pentru a le îmbogăți gustul, dar poate fi pusă și la fiert, pentru a obține o supă pe care să o folosiți la risotto în lipsa unei supe de bază.

Și nu în ultimul rând, nu supra-aglomerați un fel de mâncare. După cum ziceam, bucătăria italiană este despre simplitate. Câteva ingrediente sunt suficiente pentru a obține un fel de mâncare delicios”, a conchis Joseph Hadad.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel