Cum să-ți ceri scuze: 5 moduri de a nu greși
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie creată de RODNAE Productions, de la Pexels
Fotografie creată de RODNAE Productions, de la Pexels
Nu te grăbi, dar profită de cel mai bun moment. Fii clar, direct, cu ușoară grație și evitați mesajele electronice.

În vremuri în care să fii amabil și poate să recunoști o greșeală, care, banal, se întâmplă tuturor și în fiecare zi, este considerată aproape un handicap, o formă de fragilitate, a cere scuze este un adevărat efort.

A cere scuze poate fi și un efort, din moment ce ne este frică, să nu cumva să ne arătăm slabi, supuși, învinși. Și pe de altă parte, recunoașterea unei erori, chiar și banală, care în tăcerea reciprocă se poate umfla până la resentimente, cu naturalețe și ușurință, este cel mai simplu mod de a evita risipa enormă, potrivit unui articol publicat de Nonsprecare.it.

Iată cinci sfaturi esențiale, foarte simple, inclusiv câteva greșeli de evitat pentru a vă cere scuze în mod corect :

1. Nu te grăbi

Pentru a-ți cere scuze, de foarte multe ori trebuie să știi să profiți de momentul potrivit și să ai momentul corect. Poate fi un moment după greșeală sau ceva timp mai târziu. Important, însă, este să nu fii grăbit.

2. Fii clar

Când îți ceri scuze, este întotdeauna cel mai bine să fii direct și să privești cealaltă persoană în ochi. Dacă este posibil, evitați expresiile generice, precum „Poate a existat o neînțelegere...”, care poate chiar irita și ajungeți direct la obiect. Chiar și fără a intra în prea multă profunzime (uneori este contraproductiv), dar acordând importanță unui lucru esențial: sinceritatea ta.

3. Întrebați-vă și acordați timp celuilalt

A cere scuze este un gest sănătos de umilință și, ca atare, are și mai multă valoare. Așa că profită de ocazie pentru a te uita în interiorul tău, pentru a înțelege mai bine geneza greșelilor tale: vei avea mai multă energie pentru a depăși prejudecata inițială de a te considera slab rostind expresia ”îmi pare rău”.

În același timp, nu-ți presa interlocutorul după ce ți-ai cerut scuze. De exemplu, spunând: „Mă ierți?”. Sau „Este totul în regulă acum?”. Acest mecanism de scuze sincere și simple, un antidot împotriva risipirii afecțiunilor autentice, trebuie să aibă timp să se așeze.

4. Evitați mesajele electronice

Dacă este posibil și dacă nu aveți o urgență și o nevoie anume, evitați să vă cereți scuze folosind tehnologia. Adică cu un mesaj text sau un e-mail. Cel mai bun lucru, când vine vorba de scuze, este să le exprimi personal.

5. Acordați atenție tonului

Ironia și lejeritatea, care sunt de obicei ingrediente prețioase ale unei vieți dense și bogate din punct de vedere al calității umane, s-ar putea să nu fie potrivite pentru cuvântul îmi pare rău pe care îl rostești.

Evită expresiile, chiar și cu un zâmbet și un ton prietenos, precum: „Dar și tu...”. Riști doar să redeschizi rana și să fii nevoit să o iei de la capăt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel