Cum să gestionezi obiceiul de a ciuguli dobândit în pandemie
Printre rezoluțiile noului an se numără pentru unele persoane și gestionarea alimentației sau a siluetei. Experții în alimentație oferă câteva trucuri care să ajute la eliminarea ciugulitului.
Odată cu pandemia și munca de la distanță, tot mai mulți oameni au ajuns să stea tot mai aproape de frigiderul de acasă, ceea ce reprezintă o provocare pentru menținerea obiceiurilor alimentare sănătoase. Există modalități de a minimiza gustările servite din plictiseală și umplerea cu calorii goale, chiar și atunci când nu există distanțare socială între mâncare și dumneavoastră.
Întreabă-te dacă chiar vrei să mănânci
Înainte de a lua prăjitura sau punga de chipsuri, oprește-te și întreabă-te: „Chiar vreau asta acum?” sau „Îmi este poftă de această mâncare pentru că mi-e foame sau pentru că sunt plictisit sau stresat?”. Dacă vrei o gustare, continuă. Dar dacă răspunsul este nu, te poți opri de la ciugulirea excesivă. Ideea este că mâncatul poate deveni o decizie conștientă, scrie CNN.
”Contorul” foamei este un instrument care încorporează strategia „opriți, gândiți-vă, mâncați”, deoarece permite o pauză în care să măsurați nivelul foamei înainte de a mânca. Dacă vrei să iei o gustare, dar lipsește senzația de foame, s-ar putea să îți fie poftă de altceva, potrivit Wendy Sterling, nutriționist și coautor al cărții „Cum să-ți hrănești copilul cu o tulburare de alimentație”. Încercați să mergeți la plimbare, să faceți un duș, să sunați un prieten sau să trageți un pui de somn.
Fibrele, aliați de nădejde în alimentația sănătoasă
Este destul de dificil să mănânci fără să te gândești alimente bogate în fibre, cum ar fi legume, salate și fructe. Asta pentru că fibrele reușescă să te umple rapid. Alimentele bogate în fibre ajută, de asemenea, la menținerea nivelului de zahăr din sânge constant, ceea ce poate ajuta la prevenirea gustărilor impulsive și a supraalimentării la mese.
Cumpără doar alimente pe care vrei să le integrezi în alimentație
Deciziile pe care le iei la cumpărături prezic foarte mult capacitatea ta de a rămâne pe drumul cel bun. Mai simplu spus, dacă aduci un aliment acasă, îl vei mânca. Dacă nu doriți să deraiați de la obiectivele dietei, lăsați pe raft gustările care vă vor sabota eforturile.
Atunci când alegeți gustări, evitați pungile de dimensiuni mari care permit cu ușurință ciugulitul. Alegeți gustări preporționate sau, dacă doriți să cumpărați pungi mai mari, porționați gustările acasă în pungi sau recipiente mici. Programați orele de masă și gustare. Este important, mai ales când lucrezi de acasă, să te oprești și să iei o pauză pentru a mânca, mai ales dacă îți planifici mesele din timp. Respectarea pauzelor de masă te va ajuta să eviți momentele în care poftești ceva, dar și mâncatul emoțional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News