Cum să faci răcoare în casă fără să folosești aerul condiționat
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Galvão Menacho)
Sursă foto: Pexels (Galvão Menacho)
Aerul condiționat poate fi costisitor și aduce cu sine facturi mari la energie. 

Indiferent dacă sunteți economi, îndurați căldura extremă sau nu aveți aer condiționat, există modalități de a crea un confort în timpul verii, fără răcire artificială.

Perioada verii este ideală pentru activități în aer liber sau care implică multă mișcare, însă este contraindicat să petrecem mult timp în căldură, deoarece prea multă căldură poate dăuna creierului și altor organe, potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA. Transpirația este sistemul natural de răcire al organismului, dar atunci când acest lucru nu este suficient, există un risc crescut de a dezvolta o boală legată de căldură, precum hipertermie, care se manifestă prin crampe de căldură, edem de căldură și insolație.

Hidratarea contează

Când căldura devine insuportabilă, hidratarea este primul și cel mai important pas către răcire, a spus Wendell Porter, lector emerit în inginerie agricolă și biologică la Universitatea din Florida, pentru CNN. Temperatura apei nu contează, deoarece corpul o va încălzi, a adăugat el. Dacă corpul tău suferă de căldură și trebuie să se răcească singur, nu poate face asta fără suficientă umiditate, deoarece corpul se răcește singur prin transpirație.

Un duș sau o baie rece sunt ideale

A face un duș sau o baie rece ajută la răcirea corpului prin scăderea temperaturii centrale, a spus Porter. Pentru o senzație extra rece, săpunul de mentă ajută. Mentolul din uleiul de mentă activează receptorii creierului care spun corpului că ceva ce mănânci sau simți este rece.

Șervețele congelate pe gât sau încheieturi

Puneți un șervețel rece sau pungi de gheață (pachete) pe încheieturi sau în jurul gâtului pentru a vă răcori corpul. Aceste puncte de puls sunt zone în care vasele de sânge sunt aproape de piele, așa că pot transporta răceala mai repede. 

Udați superficial un șervețel, apoi plasați-l în congelator. Acesta poate fi folosit după jumătate de oră pentru a vă răcori. 

Ventilatoarele obișnuite sunt de mare ajutor

Așezați ventilatoarele cu fața spre ferestrele camerelor în care vă petreceți timpul pentru a sufla aerul cald afară și pentru a-l înlocui cu aer rece în interior. Dacă vremea tinde să se răcorească dimineața și seara, deschiderea ferestrelor de pe ambele părți ale casei în acele perioade, pentru a facilita un sistem de ventilație cu flux încrucișat.

Dacă faceți acest lucru, puteți alege să utilizați sau nu ventilatoarele, dar ventilatoarele ar ajuta la răcirea mai rapidă a casei, a spus Porter. Puse în aer liber, în dreptul geamurilor sau intrărilor, poate trage aerul cald din casă, lăsând o temperatură mai rece sau aducând briza. Asigurați-vă că închideți ferestrele când iese soarele, apoi deschideți-le când vremea se răcește din nou.

De obicei, s-ar putea să nu lăsați ferestrele deschise din motive de siguranță, dar dacă oricum sunteți mai mult acasă din cauza pandemiei, această metodă ar putea fi fezabilă, a spus Porter.

Și odihna lângă un ventilator poate reduce și temperatura corpului.

Trage perdelele sau jaluzelele

”Dacă aveți ferestre care se îndreaptă spre direcția soarelui de dimineața până după-amiaza, închideți draperiile sau jaluzelele peste ele pentru „a împiedica soarele să intre direct în casă și să se încălzească în interior”, a spus Porter.

De asemenea, puteți instala perdele opace pentru a izola camera și pentru a reduce creșterile de temperatură din timpul zilei.

Dacă porniți aerul condiționat, nu-l puneți sub 18 grade într-un efort de a răci casa mai repede, a spus Samantha Hall, director general al Spaces Alive, o companie de cercetare de design cu sediul în Australia, care ajută la crearea unui mediu sănătos și durabil. 

”Durează mai mult pentru a atinge temperatura respectivă și apoi este greu de echilibrat temperatura ambientală”, a adăugat ea. În schimb, păstrați temperatura unității de răcire cât mai ridicată posibil, cât timp creează confort. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel