Data publicării:
Cum să ai o relație sănătoasă cu știrile
Află în articol cum să ai o relație sănătoasă cu știrile.
Cu toții o facem - luăm telefonul la prima oră dimineața pentru a verifica știrile. Și nu e de mirare, cu tot ce s-a întâmplat în lume în ultimii ani. Dar poate acest obicei să ne afecteze sănătatea? Medical News Today a evaluat dovezile și a vorbit cu experți pentru a afla ce putem face pentru a preveni să fim copleșiți de știri.
În ultimii ani s-au înregistrat multe provocări globale. Cu revoltele politice din multe țări, o pandemie globală și un război început de Rusia, mulți dintre noi simt că trebuie să fim la curent cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
Și, cu fluxuri de știri disponibile zilnic pe smartphone-urile, laptopurile și televizoarele noastre, este ușor să faceți acest lucru. Cu toate acestea, acea ușurință de acces înseamnă că evitarea acestor titluri poate fi adesea dificilă. Pentru mulți oameni, aceasta nu este o problemă - pot citi știrile și pot merge mai departe. Cu toate acestea, un studiu recent din Statele Unite a evidențiat că, pentru unii oameni, o obsesie pentru știri poate afecta atât sănătatea mentală, cât și pe cea fizică.
"Folosirea știrilor ca formă de reglare emoțională, ca formă de evitare a vieții, pierderea controlului asupra cât de mult și în ce condiții și în ce scopuri cauți știrile și interferențele pe care le au în viața ta. și abilitatea de a-l controla. Asta mi se pare foarte mult ca multe forme de comportament care creează dependență", a spus dr. Steven C. Hayes, profesor de psihologie la Universitatea din Nevada.
Consumul exagerat de știri
Studiul a făcut diferența între cei care consumă cantități excesive de știri fără ca aceasta să le creeze probleme și cei pentru care consumul de știri a fost problematic.
Cercetătorii au definit consumul problematic de știri ca fiind reprezentat de conținutul de știri și îngrijorarea constantă care se manifestă prin căutarea articoleleor și a evenimentelor stresante, verificând compulsiv știrile. Acești oameni se confruntă cu interferențe în viața de zi cu zi din cauza consumului lor de știri.
Dr. Heather Sequeira, psiholog consultant și membru autorizat al Societății Britanice de Psihologie, care nu a fost implicat în studiu, a declarat: "Consumul de știri problematic poate fi deosebit de dăunător, deoarece știrile se concentrează în mod constant pe probleme și evenimente negative și amenințătoare. Și cu cât o criză sau un dezastru sunt mai extinse, cu atât mai multă atenție primesc acele știri.”
Din cei 1.100 de adulți care au participt la studiu, aproape jumătate au consumat știri „moderat” sau „sever” problematic. Iar pentru 16,5%, consumul de știri extrem de problematic avea un impact asupra altor aspecte ale vieții lor.
Efecte mentale și fizice
Cei cu un consum de știri extrem de problematic au avut o sănătate mentală și fizică semnificativ mai mare decât cei al căror consum de știri a fost minim sau nu problematic.
Simptomele de sănătate, inclusiv stresul, anxietatea, problemele de somn, oboseala, durerea fizică, concentrarea slabă și problemele gastrointestinale sunt câteva dintre simptomele raportate de cei care tind să devină copleșiți de știri.
Autorul principal, Dr. Bryan McLaughlin, profesor asociat la Colegiul de Media și Comunicare de la Universitatea Texas Tech, a declarat pentru MNT că el și colaboratorii săi „cred că consumul problematic de știri poate avea un impact negativ asupra sănătății mentale și fizice a unui individ, deoarece fixarea continuă pe informații amenințătoare poate creează stres cronic.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News