Data publicării:
Cum să accelerezi tranzitul intestinal în mod natural. Bilic recomandă trei elemente esențiale

Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre cauzele constipației, impactul alimentației asupra tranzitului intestinal și soluțiile eficiente pentru accelerarea acestuia.
Mihaela Bilic a subliniat rolul negativ al zahărului, sării și alimentelor ultraprocesate, precum și beneficiile cerealelor integrale, grăsimilor sănătoase și legumelor. De asemenea, a evidențiat importanța fibrelor, hidratării și magneziului în menținerea unui tranzit regulat, menționând că aportul zilnic de magneziu este adesea insuficient.
„Soluții pentru un tranzit accelerat
Constipația este o tulburare digestivă frecventă, care poate să ne afecteze calitatea vieții. Cauzele pot fi multiple, de la deshidratare, lipsă de activitate fizică și regim sărac în fibre, până la probleme de sănătate mai grave, precum boli tiroidiene, afecțiuni ale colonului sau tratamente antidepresive.
Un studiu publicat în 2022 de revista Nutrients constată că un regim bogat în zahăr, sare și alimentele ultraprocesate crește riscul de constipație. La polul opus, consumul de cereale integrale, grăsimi sănătoase și legume din belșug accelerează tranzitul intestinal. A fost desemnat și un trio câștigător: fibrele, hidratarea și magneziul
Fibrele, chiar dacă nu pot fi digerate și nu au rol nutritiv, pun intestinul la treabă. Fibrele insolubile dau volum bolului alimentar, iar fibrele solubile atrag apa în tubul digestiv.
Hidratarea este un alt element cheie pentru un tranzit regulat, pe lângă apă e recomandat să consumăm multe legume, produse lactate fermentate, supe și ciorbe, ceai și cafea.
Magneziu este un mineral esențial pentru contracția musculară, deci implicit pentru mișcarea tubului digestiv. Un studiu recent a examinat regimul alimentar și obiceiurile a 10.000 de adulți și a constatat că magneziu este invers asociat cu constipația. Iar alimentația zilnică se pare că nu asigură un aport suficient de magneziu", a scris medicul nutriționist.
Soluții naturale pentru un tranzit accelerat
Mihaela Bilic recomandă mazărea ca remediu eficient împotriva constipației, datorită conținutului ridicat de fibre și magneziu. Este ușor de digerat, nu provoacă balonare și poate fi integrată în diverse preparate. De asemenea, porumbul expandat (popcornul) este o gustare sănătoasă, bogată în fibre, care ajută digestia. Potrivit medicului, pentru desert, perele sunt o alegere excelentă, având efect laxativ datorită sorbitolului și conținutului ridicat de fibre. La fel, prunele uscate, mai ales în combinație cu iaurt, reglează tranzitul prin fibre, sorbitol și probiotice.
„Ce soluții avem?
Vă recomand mazărea, o legumă la care probabil nu v-ați gândit ca la un remediu anti-constipație! Este bogată în fibre și are mult magneziu, fierbe ușor și nu produce balonare precum fasolea. O găsiți tot timpul anului congelată sau în conservă, e ușor de integrat în supe, piureuri, salate sau garnituri. Mai mult: mazărea a fost desemnată cea mai bună sursă de proteine vegetale și nu e modificată genetic precum soia! Din necesarul de 30 g fibre/zi, o ceașcă de mazăre aduce 8 g. Conține de 3 ori mai multe fibre decât cerealele integrale și nu are gluten!
Și dacă am pomenit de cereale, mai am o surpriză gustoasă pentru voi, tot fără gluten: porumb expandat, adică popcorn! Este o ronțăială sănătoasă plină de fibre care combate stresul și rezolvă constipația.
Și pentru desert am găsit ceva! Cu aproape 6g de fibre într-un fruct, perele sunt aliate ale digestiei, mai ales dacă sunt mâncate cu tot cu coajă. Para satisface nevoia de zahăr și poate fi consumată și în diabet. Conține sorbitol, un alcool de zahăr care nu se absoarbe în sînge, nu crește glicemia, are efect prebiotic și acționează ca un laxativ natural.
Am lăsat pentru final prunele, adevărate remedii naturale împotriva constipației. Vă recomand prunele uscate, pe care puteți să le lăsați la înmuiat 2-3 zile în… iaurt! Rezultă un desert dulce, cremos și hrănitor, care reglează tranzitul intestinal prin 3 mecanisme: aport mare de fibre solubile și insolubile, conținut ridicat de sorbitol și efect probiotic prin culturile de bacterii vii din iaurt. Sănătate are gust, nu-i așa?", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
VEZI ȘI: Băutura care crește glicemia chiar dacă nu e dulce. Ce trebuie să știi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News