Cum s-a votat la rezoluția pentru primirea României și Bulgariei în Schengen? Europarlamentarii din partidul lui Rutte s-au abținut
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Cei cinci europarlamentari din partidul premierul olandez Mark Rutte s-au abținut marți în Parlamentul European, la votul pentru rezoluția de primire a României și Bulgariei în Schengen.  

Europarlamentarii Azmani, Groothuis, Huitema, Nagtegaal, Rinzema s-au abținut la vot. Aceștia fac parte din grupul Renew, alături de USR-PLUS, și sunt membri ai partidului olandez de guvernământ Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).

Peter van Dalen, membru al partidului ChristenUnie, parte a coaliției de guvernare din Olanda alături de partidul lui Mark Rutte, a votat împotriva rezoluției care cere aderarea României la Schengen.

Vot pentru România - Schengen. Ciolacu: Singurul grup politic care a votat integral în favoarea acestei Rezoluții

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a transmis un mesaj după ce, marți, a fost votată rezoluţia prin care se cere aderarea României la spaţiul Schengen.

„Largă majoritate în sprijinul aderării României la spațiul Schengen în Parlamentul European! Singurul grup politic care a votat integral în favoarea acestei Rezoluții a fost grupul social-democraților europeni! Nicio abținere, niciun vot împotrivă! Acest rezultat confirmă că demersurile făcute de PSD au fost corecte și demonstrează încrederea și sprijinul de care beneficiem în interiorul familiei noastre europene”, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.

„De altfel, această Rezoluție a fost inițiată chiar de grupul S&D din Parlamentul European. Cu adevărat, sunt îngrijorat de abținerile reprezentanților din grupul Renew și de la PPE. Le solicit tuturor partidelor românești care fac parte din cele două familii politice europene să facă toate demersurile pentru a-și convinge colegii că România merită în Schengen”, a conchis Marcel Ciolacu.

Dan Nica: România în Schengen! Consiliul UE trebuie să țină cont de rezoluția votată azi de Parlamentul European

Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a declarat că rezoluția votată astăzi de forul europarlamentar "îndeamnă Consiliul să adopte până la sfârșitul anului 2022 decizia sa privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și în România, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre la începutul anului 2023. Exista unanimitate în Parlament că toate condițiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre în 2011", a declarat Dan Nica.

Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg a votat astăzi rezoluția pentru soluționarea aderării României la Spațiul Schengen, ca urmare a solicitării delegației social-democrate în Parlamentul European. Demersul de a avea o dezbatere cu rezoluție pe problema Schengen a fost susținut de Grupul politic S&D și de majoritatea grupurilor politice.

Menținerea controalelor la frontierele interne pentru Bulgaria și România are un impact negativ asupra principiului egalității și nediscriminării în cadrul UE, precum și asupra exporturilor și importurilor din și către ambele state membre și asupra operațiunilor de transport din și către unele dintre cele mai mari porturi de marfă și de pasageri din sudul Europei, generând pierderi ale profiturilor și creșteri ale cheltuielilor.

Menținerea controalelor la frontierele interne ale Uniunii și reintroducerea acestor controale în spațiul Schengen au un impact considerabil și asupra vieții cetățenilor europeni, în special asupra lucrătorilor mobili și a tuturor celor care beneficiază de principiul liberei circulații în interiorul UE, și subminează grav încrederea acestora în instituțiile europene și în integrarea europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel