Data publicării:

Cum s-a văzut eclipsa de Lună prin ochii celor care spun că Pământul e plat / imagine virală

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

În noaptea de 17 spre 18 septembrie 2024 a avut loc o eclipsă de Lună.

Alegeri prezidentiale 2024

În dimineața zilei de miercuri, 18 septembrie 2024, s-a produs o eclipsă parțială de Lună, vizibilă și din România. Magnitudinea eclipsei în momentul fazei maxime a fost de numai 0.08 (8.69%), zona nordică a discului Lunii intrând doar puțin în umbra Pământului.

Eclipsa a fost observată din mai multe zone ale țării, inclusiv din București, acolo unde condițiile atmosferice au permis, iar vânătorii de eclipse și astrofotografii au postat imagini cu fenomenul.

Cum s-a văzut eclipsa de Lună prin ochii celor care cred că Pământul e plat

Pe rețelele de socializare a început să circule și o imagine modificată cu discul lunar, umbrită de o linie care ar reprezenta, în teoria celor care susțin că pământul e plat, umbra planetei noastre.

În opinia adepților teoriei pământului plat, Luna și Soarele s-ar afla la doar câteva mii de kilometri de suprafața terestră și ar fi, de fapt, niște luminători care emit lumină proprie. Acești oameni cred că Pământul este acoperit de un firmament dincolo de care nu se poate trece și pe care sunt proiectate stelele pe care le vedem noaptea. În ciuda dovezilor științifice, adepții teoriei pământului plat reușesc de la an la an să adune tot mai mulți susținători, o consecință și a educației deficitare din școli în ceea ce privește astronomia și mișcarea în spațiu.

Fotografia s-a viralizat și a atras sute de reacții din partea internauților. 

Susținătorii teoriei conform căreia Pământul este plat, cunoscuți și ca "flat earthers", își bazează convingerile pe interpretări alternative ale observațiilor fizice și pe respingerea consensului științific modern. Ei argumentează că percepția comună a unui Pământ sferic este rezultatul unei conspirații elaborate, susținute de guverne și organizații spațiale pentru a controla și manipula masele. Acești indivizi se folosesc adesea de dovezi anecdotice, erori de interpretare științifică și imagini care par să sugereze o suprafață plată pentru a susține ideea că orizontul nu prezintă curbura așteptată de la o planetă sferică.

Comunitatea flat eartherilor este extrem de activă online, unde forumurile și rețelele sociale devin platforme pentru schimbul de informații și idei. Aceștia organizează conferințe și întâlniri pentru a discuta și a promova teoria lor, în ciuda numeroaselor dovezi științifice și experimentale care demonstrează contrariul. Criticii susțin că fenomenul este alimentat de o combinație de neîncredere în autorități, tendința umană de a căuta explicații alternative și capacitatea internetului de a amplifica teoriile conspirației. În ciuda acestui fapt, mișcarea continuă să atragă atenția și susținători din diverse colțuri ale lumii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel