Cum s-a desfășurat o luare de ostatici în urmă cu 20 ani
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Cum s-a desfășurat o luare de ostatici în urmă cu 20 ani  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Cum s-a desfășurat o luare de ostatici în urmă cu 20 ani / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un fapt fără precedent s-a petrecut în anul 2002 în interiorul Inspectoratului Județean de Poliție Neamț: doi condamnați pe viață pentru omor, aflați într-o altă ancheta a Parchetului și încarcerați în arestul Poliției, au luat ostatici doi subofițeri încercând să scape din imobil.

Daniel B. şi Vasile A., ambii din comuna Ceahlău, au îngrozit la începutul anilor 2000 opinia publică prin omorurile comise cu sânge rece şi zecile de furturi şi tâlhării. Daniel era student la Drept, la o facultate privată din Cluj, iar Vasile, student la Agronomie, în Iași. Aceștia erau căutați de Poliție pentru crimă și mai multe jafuri armate pe care le-au organizat în diverse localități din țară.

Cei doi au fost arestați

Amândoi au fost arestați în noaptea de 12 spre 13 iunie 2002, după o acțiune comună, organizată de polițiștii din Alba, trupele antitero din Cluj și judiciariștii din IGP. Erau cazați, sub nume false, la Hotelul Unirea din Aiud și aveau asupra lor un pistol mitralieră, o pușcă de vânătoare și un pistol cu glonț, toate cu cartuș pe țeavă.

Pentru faptele lor, au fost condamnați la închisoare pe viață, dar investigații de ultimă oră au dus la concluzia că cei doi au mai comis un omor pe raza județului Neamț. Din ordinul Parchetului, ei fuseseră aduși la Piatra-Neamț și băgați în arestul Poliției.

Au vrut să evadeze din arest

În noaptea de 15/16 iunie, cei doi au vrut să evadeze din arestul IPJ Neamţ. Se aflau acolo pentru anchetă după ce tocmai recunoscuseră că au comis prima crimă (Vasile Bogdan). La ora 3.30, cei doi le-au cerut subofiţerilor de serviciu să le permită să meargă la toaletă.

Plutonierii Gabriel A. si Valentin M., ultimul șef de schimb la arest, le-au aprobat doleanța, dar în momentul în care cei doi criminali s-au văzut afară din spatele gratiilor le-au pus cuțitele în gât polițiștilor, ba chiar i-au tăiat puțin, inclusiv pe brațe.

Cei doi criminali i-au eliberat pe toţi deţinuţii din celule și au mai luat o femeie, care se afla încarcerată, ostatică. S-a dat alarma, sediul IPJ Neamţ a fost înconjurat de jandarmi, dar cei doi criminali refuzau să negocieze, ei cerând o maşină şi arme.

Rebelii au mai cerut ca toţi poliţiştii să părăsească dispozitivul, şi au încercat să iasă din arest, împreună cu ostaticii. Deşi ţinta era mascată aproape complet de corpul ostaticului, căpitanul Daniel Cazacu, şeful DPIR Neamţ, a tras, atingându-l în umăr pe Daniel B. Gloanţele căpitanului l-au atins şi pe un gardian, moment în care criminalii s-au repezit cu cuţitele spre Cazacu.

Daniel a fost împuşcat în abdomen şi picioare, iar ceilalţi poliţişti au dejucat tentativa de evadare. Daniel, rănit de gloanțe, a murit în drum spre spital. Celalalt, Vasile A., s-a ales cu răni superficiale și, după consultul medical, a fost reîncarcerat, precizează Știri-Neamț.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel