Cum reușesc clanurile să se reorganizeze rapid după destructurări. Comisar-șef Vochin Narcis, explicații / video
Comisar-șef Vochin Narcis, șeful biroului Serviciul Grupuri Infracționale Violente, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre clanurile care fac trafic de droguri în Capitală.
Comisarul-șef Vochin Narcis a spus că grupurile infracționale desfășoară o gamă largă de infracțiuni, incluzând acte de violență, șantaj, lipsire de libertate, camătă și proxenetism. Aceste grupuri sunt implicate și în criminalitatea organizată, precum traficul de droguri și de persoane, dar și în infracțiuni economice, cum ar fi spălarea banilor și corupția.
„Aceste grupuri infracționale săvârșesc o paletă largă de infracțiuni, pornind de la infracțiunile contra persoanei, infracțiunile săvârșite cu violență, loviri sau alte violențe, amenințări, lipsire de libertate în mod ilegal, șantaj, vătămări corporale ca urmare a utilizării unor arme de foc, arme albe sau obiecte tăietoare-înţepătoare sau alte infracțiuni: camătă, proxenetism.
De asemenea, aceștia săvârșesc și infracțiuni din sfera criminalității organizate, cum ar fi traficul de droguri de risc, de mare risc sau traficul de persoane. Totodată, membrii acestor grupuri săvârșesc și infracțiuni economice, în principal de spălare a banilor proveniți din infracțiuni premisă cum ar fi camătă, șantajul sau traficul de droguri, precum și infracțiuni de corupție. Au posibilitatea de a penetra mediile anumitor autorități ale administrațiilor publice în vederea cumpărării de influență sau rezolvării unei probleme.”, a spus comisar-șef Vochin Narcis.
Cum reușesc clanurile să se reorganizeze rapid după destructurări
Întrebat cum reușesc grupările să se reorganizeze rapid după destructurări, comisarul-șef a explicat că peste 35 de membri ai unui astfel de grup au fost investigați, s-au luat măsuri preventive și s-au confiscat bunuri de aproximativ un milion de euro. Deși au fost trimiși în judecată, nu există condamnări definitive încă. Potrivit acestuia, membrii grupării pot sta în arest preventiv o perioadă, dar ulterior măsurile pot fi înlocuite cu unele mai blânde.
„Mă gândeam la această grupare de care eu știu că se ocupă cu traficul de droguri de foarte mulți ani. Noi, cei din presă, am aflat de-a lungul anilor de destructurarea unor grupări. Cum este posibil să-și revină foarte repede și drogurile să ajungă imediat în stradă? Cum se întâmplă acest circuit?”, a întrebat Laura Duță.
„Activitatea infracțională a fost probată pentru un număr de peste 35 de membri ai acelui grup infracțional. Au fost luate măsuri preventive împotriva acestora, s-au instituit măsuri asigurătorii în valoare de aproximativ un milion de euro. Probatoriul a fost finalizat, s-a întocmit rechizitoriul și au fost trimiși în judecată acum ceva timp, însă condamnări definitive nu au în momentul de față.
Într-adevăr ei stau o perioadă sub sancțiunea măsurilor preventive, a arestului preventiv. Pot sta câteva luni, un an – în faza de judecată pot sta mai mult – dar, la un moment dat, măsurile li se schimbă cu unele mai blânde.”, a spus comisar-șef Vochin Narcis.
Nu există pedepse definitive
Comisarul-șef Vochin Narcis a confirmat că unii dintre ei nu au pedepse definitive și, neavând alte surse de venit, recidivează.
„Adică dumneavoastră spuneți că de atât amar de timp majoritatea celor din aceste clanuri nu sunt pedepsiți și încă sunt pe străzi.”, a concluzionat Laura Duță.
„Unii dintre ei, da. Încă nu au pedepse definitive, privative de libertate și automat recidivează. Nu au alte surse de venit...”, a spus comisar-șef Vochin Narcis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News