Cum puteți accelera natural metabolismul
Data publicării:
Autor: Dana Lascu
WhatsApp
Metabolismul constă în reacții chimice care se petrec la nivelul organismului și care-l păstrează viu și funcțional. De multe ori, însă, ne referim la el ca strict la procesul de ardere a caloriilor. Și, cu cât este mai mare această ardere, cu atât este mai ușor să slăbești. Iată ce trebuie să faceți ca să vă accelerați, cât mai natural posibil, arderea caloriilor.

Un metabolism ridicat vă poate da energie și vă va face să vă simțiți bine.

Vă prezentăm 10 modalități ușoare de a vă accelera metabolismul, care vă vor face să slăbiți, topind ușor kilogram după kilogram.

1. Mâncați o cantitate mare de proteine la fiecare masă

Consumul de alimente poate crește metabolismul timp de câteva ore. Aceasta se numește efectul termic al alimentelor (TEF) și este cauzat de efortul organismului de a digera, absorbi și procesa substanțele nutritive din masă.

Proteinele provoacă cea mai mare creștere a TEF. Ele cresc rata metabolică cu 15-30%, comparativ cu 5-10% cât se datorează carbohidraților și cu 0-3% - grăsimilor.

Apoi, consumul unei cantități mai mari de proteine vă va ajuta să vă simțiți „plin" și să nu mâncați mai mult decât aveți nevoie. Un studiu a arătat că oamenii care iau mese bogat-proteice (cu 30% mai bogate decât normal) au tendința de a consuma zilnic cu în medie 441 de calorii mai puțin.

În plus, consumul de proteine vă va ajuta să scăpați de depozitele de grăsime și, evident, să slăbiți, în timp ce vă conservă masa musculară.

2. Beți mai multă apă rece

Oamenii care beau apă în loc de băuturi acidulate sau îndulcite slăbesc mai ușor și reușesc să-și mențină greutatea. Acest lucru se datorează faptului că băuturile îndulcite conțin multe calorii, iar înlocuindu-le cu apă, reduceți automat aportul. Chiar și atunci când nu faceți sport, apa vă accelerează metabolismul.

Un studiu a arătat că un consum de 0,5 litri de apă crește metabolismul în repaus cu 10-30% timp de aproximativ o oră , notează healthline.com.

Acest efect de accelerare a arderii caloriilor poate fi chiar și mai mare dacă beți apă rece, deoarece organismul vostru utilizează energie pentru a o încălzi până la temperatura sa.

De asemenea, apa băută în cantitate mare vă ajută să vă simțiți „plin".

Studiile arată că un pahar mare de apă băut o jumătate de oră înainte de masă vă poate ajuta să mâncați mai puțin.

Un studiu realizați pe adulți supraponderali a arătat că cei care au băut o jumătate de litru de apă înainte de mese au pierdut cu 44% mai multă greutate decât cei care nu au făcut-o.

3. Faceți antrenamente de mare intensitate

Antrenamentele cu intervale de intensitate ridicată implică explozii rapide și foarte intense de energie, ceea ce vă poate ajuta să ardeți mai multă grăsime prin creșterea ratei metabolice, chiar și după terminarea antrenamentului.

Un studiu efectuat pe bărbați supraponderali a tras concluzia că exercițiile de mare intensitate făcute timp de 12 săptămâni reduc masa de grăsime cu 2-4 kg și burta cu 17%.

4. Ridicați greutăți

Mușchiul este mai activ metabolic decât grăsimea, de aceea poate contribui la creșterea metabolismului. Aceasta înseamnă că veți arde mai multe calorii în fiecare zi, chiar și în repaus dacă vă exersați musculatura.

Greutățile ridicate vă vor ajuta să vă mențineți forța și elasticitatea mușchii și să vă accelerați metabolismul, ceea ce, combinată cu o celelalte măsuri, va duce la o scădere în greutate.

Într-un studiu, 48 de femei supraponderale au adoptat o dietă de 800 de calorii pe zi. Unele au făcut exerciții fizice, altele nu. După dietă, femeile care au făcut antrenamentul de rezistență și-au menținut masa musculară, metabolismul și forța. Celelalte au slăbit, dar au pierdut masă musculară și au prezentat o scădere a metabolismului.

5. Stați mai mult în picioare

Statul jos nu e bun pentru sănătate. Unii îl consideră la fel de nociv precum e tutunul, catalogându-l drept „noua formă de fumat". Asta pentru să în timp ce stai jos arzi mai puține calorii ceea ce poate duce la îngrășare.

6. Beți ceai verde sau oolong

Ceaiurile verde și oolong tea cresc metabolismul cu 4–5%. Practic, vă ajută organismul să consume calorii din depozitele de grăsime.

7. Mâncați mâncăruri picante

Piperul și ardeiul iute conțin capsaicină, o substanță care accelerează metabolismul. Totuși, aveți grijă, pentru că sunt persoane care nu pot tolera alimentele iuți, mai ales cele foarte iuți care sunt bune pentru accelerarea proeselor de ardere în organism.

8. Dormiți bine și suficient

E regulă de bază în toate dietele pe care le-am întâlnit. Odihna este esențială pentru buna funcționare a organismului, iar deprivarea de somn duce la încetinirea metabolismului și îngrășare.

9. Beți cafea

Sunt studii care sugerează că o cană de cafea dimineața, fără zahăr și fără lapte, poate accelera metabolismul cu între 3 și 11%.

10. Folosiți la gătit ulei de cocos

Spre deosebire de alte grăsimi saturate, uleiul de cocos crește metabolismul cu până la 12%, o o arată un studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel