Cum pui gogoșari în oțet. Rețeta de sezon
Dacă anul acesta vrei să pui gogoșari în oțet, ai ajuns unde trebuie. Noi avem rețeta pentru tine.
Ingrediente
- 4 kg gogoșari, spălați și curățați de semințe
- 2 litri apă
- 1 litru oțet
- 3 linguri sare pentru murături
- 3 linguri miere sau zahăr
- 3-4 cepe
- 1 căpățână de usturoi
- 10-12 foi de dafin
- 30 g boabe de muștar
- 30 g boabe de piper negru
- Câteva rădăcini de hrean
- 8-10 borcane de 800 ml cu capac filetat
Cum se prepară
Pune la fiert apa, oțetul, sarea, mierea, 5 foi de dafin și 15 boabe de piper. Taie gogoșarii în jumătăți. Pune gogoșarii în tranșe în amestecul cu oțet. Lasă fiecare tranșă să fiarbă 1 minut, pentru ca gogoșarii să se înmoaie puțin, scrie bucataras.ro. Scoate-i într-un castron.
În fiecare borcan, pune câte o bucată de hrean, 1 linguriță de boabe de muștar, 1 foaie de dafin, câteva boabe de piper, 1-2 căței de usturoi și puțină ceapă.
Umple borcanele cu gogoșari, apăsând pentru a intra cât mai mulți. Toarnă peste ei zeama de oțet călduță, până umpli borcanele. Închide-le cu capace. Borcanele se păstrează în cămară 2-3 luni înainte de a se folosi.
BONUS: Castraveți în oțet
Ingrediente
- castraveţi cornichon
- ceapă galbenă
- căţei de usturoi
- morcov
- boabe de piper
- boabe de muştar
- seminţe de mărar
Pentru murat (borcan 800 g):
- 1 linguriţă sare murături
- 1 linguriţă zahăr
- 100 ml oţet
- apă în completare
Cum se prepară
Spală castraveţii, aşază-i în borcane de 800 g, cu ceapa tăiată solzişori, morcovii tăiaţi rondele şi căţeii de usturoi. În fiecare borcan adaugă 1 linguriţă sare de murături, 1 linguriţă zahăr, boabe de piper, boabe de muştar şi seminţe de mărar, potrivit retetepractice.ro.
Peste ingredientele din borcan toarnă 100 ml oţet şi apă, însă nu cât să umple complet borcanul. Pune capacele cât mai bine şi fierbe borcanele la bain marie pentru 20 minute din momentul în care apa începe să fiarbă. După cele 20 de minute stinge focul, dar lasă borcanele în apă până când se răcesc complet, apoi depozitează borcanele de castraveţi muraţi în oţet pentru iarnă.
Dar dacă ești încă indecis cu privire la conservele pentru iarnă, până atunci poți prepara o delicioasă mâncare de vinete:
Ingrediente
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 300 g pulpă de roşii
- piper boabe şi măcinat
- sare
- 2 cepe roşii
- 4-5 vinete medii
- 2-3 fire coriandru verde
Cum se prepară
Se spală şi se curăţă vinetele, se taie felii potrivite şi se lasă aproximativ două-trei ore, într-o sită, la scurs. Separat, se curăţă ceapa, se spală şi se toacă solzişori, potrivit retete.unica.ro. Se căleşte în uleiul de măsline pus la încins în prealabil, până ce devine transparentă.
Între timp, se scurg vinetele de sucul toxic pe care şi l-au lăsat şi se pun şi ele să se călească împreună cu ceapa. Se condimentează cu sare şi piper boabe, în funcţie de preferinţe. Se adaugă puţină apă clocotită şi se lasă să fiarbă în continuare, la foc mediu. Se amestecă din când în când ca să nu se lipească.
Spre sfârşit, după ce au scăzut legumele, se adaugă piureul de roşii, se mai fierbe 20 de minute şi se bagă în cuptor să se rumenească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News