Cum poți să rămâi fără contul de WhatsApp, deși nu dai click pe nimic suspect: Trucul cu căsuța vocală

Furtul contului de WhatsApp începe atunci când infractorii cibernetici încearcă să înregistreze numărul de telefon al victimei pe un alt dispozitiv.
O nouă înșelătorie amenință WhatsApp. Aplicația de mesagerie nu scapă de escrocherii, deoarece, pe măsură ce trece timpul, infractorii cibernetici găsesc noi modalități de a comite fraude pe platformă.
În ultimele luni, a fost detectată o tehnică ce permite preluarea controlului asupra contului de WhatsApp al utilizatorului fără ca acesta să facă nimic, folosind ca metodă căsuța vocală.
Totul începe atunci când infractorii cibernetici încearcă să înregistreze numărul de telefon al victimei pe un alt dispozitiv. În acel moment, ca parte a unui proces obișnuit de securitate, WhatsApp trimite un cod de verificare prin SMS sau apel. Problema apare dacă utilizatorul nu primește mesajul sau nu răspunde la apel. Dacă acest lucru se întâmplă, aplicația poate oferi posibilitatea de a trimite din nou codul prin apel vocal.
Potrivit Institutului Național de Securitate Cibernetică (Incibe) din Spania, dacă victima are activată căsuța vocală și nu răspunde la apel, codul menționat se înregistrează automat în căsuța vocală.
În acel moment, infractorii cibernetici apelează numărul victimei. Dacă răspunde căsuța vocală, aceștia încearcă să acceseze mesajul pentru a recupera codul de verificare. Dacă reușesc să intre, pot prelua contul de WhatsApp al victimei fără ca aceasta să își dea seama sau să facă ceva.
Ce se întâmplă dacă infractorii cibernetici reușesc să preia contul nostru de WhatsApp?
Când infractorii cibernetici obțin controlul asupra contului unui utilizator al rețelei sociale, aceștia pot efectua acțiuni precum solicitarea de bani de la contacte apropiate folosind diverse scuze.
De asemenea, pot accesa date foarte personale, cum ar fi fotografii, videoclipuri, conversații private, care ar putea fi utilizate pentru șantaj sau pentru a răspândi link-uri malițioase.
Este adevărat că poate fi dificil să ne dăm seama dacă contul nostru a fost compromis, dar există câteva indicii sau semnale care ne pot avertiza:
Apar mesaje citite pe care nu le-ai citit.
Mesaje sau apeluri pe care nu le-ai efectuat.
Sesiuni de WhatsApp Web deschise în alte locații.
Diverse modificări, cum ar fi o altă fotografie de profil, stări noi etc.
Ești solicitat să îți verifici numărul fără un motiv aparent.
Cum să recuperezi un cont de WhatsApp compromis
Dacă ți-a fost compromis contul sau ai suspiciuni în acest sens, îl poți recupera urmând câțiva pași simpli:
Dezinstalează aplicația, apoi descarc-o și instaleaz-o din nou.
Deschide aplicația și verifică-ți numărul de telefon.
Vei primi un cod de 6 cifre pe care trebuie să-l introduci pentru a recâștiga accesul la cont.
După verificare, aplicația va închide automat sesiunea pe celelalte dispozitive.
Activează o măsură suplimentară de securitate accesând WhatsApp - Configurări - Dispozitive conectate și închide sesiunea pe fiecare dintre ele.
Activează verificarea în doi pași.
Totuși, dacă infractorul cibernetic a activat verificarea în doi pași și nu ai codul, va trebui să aștepți 7 zile pentru a iniția sesiunea fără el. În acest timp, infractorul nu va putea accesa contul tău. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, urmând acești pași, vei putea recupera rapid contul tău de WhatsApp și îl vei proteja complet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News