Cum poți preveni depresia, de fapt. Dr. Eduard Petru Moțoescu, ponturi / video

Menținerea echilibrului emoțional și prevenirea vulnerabilităților psihologice depind de o bună gestionare a stresului, stabilirea unor limite clare în muncă și viața personală, precum și de conștientizarea propriilor nevoi prin psihoterapie și autoevaluare.
Întrebat cum ar putea fi prevenită sau diagnosticată precoce depresia, dr. Eduard Petru Moțoescu, directorul medical al Spitalului Obregia, a subliniat că prevenirea și diagnosticarea precoce depind de menținerea unei bune psihoigiene. Factori precum socializarea, exercițiile fizice în aer liber, activitățile plăcute și o gestionare echilibrată a timpului contribuie la reducerea stresului și a vulnerabilității emoționale, prevenind astfel dezechilibrele care pot afecta sănătatea.
„Sunt factori care țin de psihoigienă și lucrul acesta se realizează într-o manieră conștientă sau inconștientă de fiecare individ în parte. Faptul de a fi înconjurați de prieteni, de a face exerciții fizice în aer liber, de a face lucruri care ne fac plăcere, de a face câte o organizare cât mai parcimonioasă a timpului pe care îl lucrăm pentru a ne dezvolta, din punct de vedere financiar, și a crea perspective de dezvoltare familiei noastre și timpul pe care îl petrecem cu cele mai drage ființe, aceste procente sunt determinante pentru încărcarea cu stres, pentru încărcarea de gudroane care nu pot să fie filtrate foarte bine de individ și, astfel, încărcarea aceasta de fundal determină o reactivitate emoțională și o vulnerabilitate emoțională mult mai accentuată.", a spus dr. Eduard Petru Moțoescu.
„Este important să ne impunem niște limite"
Dr. Eduard Petru Moțoescu a subliniat importanța conștientizării limitelor personale în muncă pentru a evita suprasolicitarea emoțională. Stabilirea unor granițe clare și apelarea la psihoterapie pot ajuta la menținerea echilibrului și productivității, prevenind epuizarea și efectele negative asupra vieții personale și profesionale.
„Este important să cunoaștem și să luăm decizii în ceea ce ne privește funcționalitatea noastră ca oameni ai muncii, să ne impunem niște limite asupra cărora, evident, trebuie să revenim, nu din comoditate, ci dintr-un instinct de supraviețuire, să vedem cât putem să ducem, peste ce limite nu mai putem trece, pentru că atunci când avem multe sarcini de serviciu, care ni se par covârșitoare și credem că e doar o perioadă scurtă de timp, poate să fie capcana ideală pentru a ne angaja pe termen lung într-un job care ne creează foarte multe vulnerabilități pe plan emoțional. Ca atare, trebuie conștientizate aceste lucruri.
De cele mai multe ori, aceste lucruri sunt conștientizate printr-o adresare la un psiholog și a face psihoterapie, a ventila partea aceasta sufletească și a conștientiza cât mai bine limitele în care să funcționăm și în care să ne angajăm în performanțele pe care le dorim, sacrificiile pe care le putem face, astfel încât să fim niște persoane echilibrate și productive, că, până la urmă, este importantă și această latură a funcționalității: cât timp suntem productivi, ce randament avem, pentru că altfel putem claca foarte rapid și să fim o povară pentru societate, pentru familia noastră și așa mai departe.", a spus dr. Eduard Petru Moțoescu la emisiunea Academia de Sănătate, de pe DC News și DC Medical.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News