Cum poți avea acces la banii din cont. La ce comisioane să fii atent
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Vrei să-ți deschizi un cont bancar la care să ai acces de fiecare dată când dorești? Iată ce trebuie să știi.

Cum poți avea acces la banii din cont

Dacă ai un cont curent, accesul la banii se face prin ghişeele din unităţi. Retragerea de numerar a devenit restricţionată de bănci, clienţii fiind obligaţi să notifice cu câteva zile înainte dacă doresc să retragă o sumă mai mare de un anumit prag, scrie conso.ro.

Pentru a avea acces în orice moment la banii proprii, clienţii trebuie să activeze unul din canalele electronice oferite de bănci:

- card de debit
- internet banking
- mobile banking
- call-center

Cel mai uzual mod de acces la banii din cont este prin intermediul cardului de debit. Acesta permite retragerea de numerar din contul bancar prin intermediul bancomatelor şi efectuarea de plăţi pentru cumpărături, atunci când utilizăm cardul la comercianţi.

Vezi și: Care este diferența dintre codul IBAN și numărul de cont. Nu trebuie confundate!

CREDIT IMOBILIAR. Dobândă fixă sau variabilă? Avantaje și dezavantaje

La ce comisioane să fii atent

Principalul cost al unui cont curent este comisionul de administrare, care este perceput chiar şi atunci când nu există activitate pe acel cont. În unele cazuri, conturile inactive pe o perioadă de timp trec pe o altă schema de tarifare. În anumite situaţii, dacă timp de câteva luni contul curent este inactiv, banca îl poate închide. 

Vezi și: Cum ÎNCHIZI un CARD bancar. Ce ai de făcut - PAȘII

În mod normal, comisionul de încasare trebuie să fie zero. Depunerea de numerar este de cele mai multe ori gratuită. Comisioanele pentru plăți intrabancare ar trebui să fie mult mai ieftine decât cele pentru plăţi interbancare, în anumite cazuri fiind chiar scutite de comisioane. Aceste costuri pot fi mult reduse dacă utilizăm serviciile de internet banking şi mobile banking.

De regulă, comisionul de retragere de numerar este de 0,5% din suma depusă, în cazul operaţiunilor la ghişeu. Acest cost poate fi evitat utilizând cardul de debit la bancomat.

Vezi și: Care este diferența dintre cardul de credit și cardul de debit. Mulți le confundă

Cum afli codul IBAN. Este foarte simplu!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel