Data publicării:

Cum poate România să evite un acord cu FMI / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

România se află într-un moment crucial al economiei sale, iar posibilitatea unui acord cu FMI pare tot mai apropiată, însă există încă opțiuni pentru a ocoli această soluție.

Profesorul de economie Mircea Coşea a declarat că, deocamdată, nu este necesar un acord cu FMI, având în vedere acordul existent cu Uniunea Europeană, care garantează reforme economice. Totuși, în cazul în care România nu îndeplinește angajamentele pentru reducerea deficitului, ar putea ajunge la FMI.

„Am avut și o vizită a delegației FMI. Cum vedeți discuțiile pe care le-a avut premierul cu delegația FMI? Ar fi nevoie ca România să încheie un acord cu Fondul?”, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu. 

„Din punctul meu de vedere, deocamdată nu e nevoie pentru că avem acest acord cu Uniunea Europeană care este o garanție că va trebui să facem anumite reforme, pentru că FMI-ul vine nu neapărat ca să vadă ce ai făcut, ci să vadă neapărat ce faci ca să nu ajungi sau să repari ceea ce ai făcut, deci ce ai de gând să faci. Ce ai de gând să faci este în acordul cu Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, avem încă un sprijin important prin Banca Națională. Rezerva băncii este o garanție, dar, așa cum merg lucrurile, noi vom avea de suferit anumite costuri mai mari la credite, în măsura în care după alegeri, ca urmare a busculării politice, nu vom reuși să facem pe parcursul acestui an angajamentele pe care le avem cu Uniunea Europeană pentru reducerea deficitului – deja se vede că lucrurile nu merg așa bine pe PNRR – s-ar putea să ajungem și la FMI.

Deocamdată nu sunt îngrijorat. Cred că mai sunt șanse ca să evităm, dar această posibilitate nu o exclud. S-ar putea să ajungem și la FMI”, a spus profesorul de economie Mircea Coşea. 

 

3. Foto: DC N... (mircea-cosea-guvernanti_41933500.jpg)

 

Cum poate România să depășească dificultățile economice

Mircea Coșea consideră că România poate ieși din dificultățile economice sprijinindu-se pe capitalul românesc, care a evoluat semnificativ. Profesorul a lăudat gândirea modernă a oamenilor din mediul de afaceri și a subliniat importanța implicării acestora. Potrivit acestuia, contactul constant cu acești oameni ar fi esențial pentru îmbunătățirea situației economice.

„Cum vedeți că funcționează mediul privat, economia reală? Care sunt sectoarele care apreciați că vor avea cel mai mult de suferit în acest an?”, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu. 

„Cred că, în momentul de față, una dintre șansele pe care le are România de a ieși din acest colț de umbră în care am intrat cu economia este să ne sprijinim pe capitalul românesc. Capitalul românesc a evoluat foarte mult, mai mult decât România, mai mult decât economia României, mai mult decât comportamentul economic al românilor. A făcut un salt extraordinar de important. Sunt persoane în capitalul românesc, în acest ansamblu al capitalului românesc, care nu numai că au studii foarte bine puse la punct, dar care au învățat să iasă din situații dificile ca urmare a războiului pe care îl poartă de mult timp cu statul român, cu tot ce înseamnă politică fiscală și alte îngrădiri.

Am văzut o gândire foarte modernă în două evenimente: în scrisoarea pe care mediul de afaceri a trimis-o în momentul în care se forma Guvernul și în discursul care a avut loc acum câteva zile la ASE. (...) Au vorbit niște lucruri care arătau foarte clar că ei înțeleg în ce situație ne aflăm și înțeleg că trebuie să se implice. Implicarea lor nu înseamnă intrarea lor în Guvern, neapărat, dar un contact permanent cu acești oameni ar trebui să aibă loc”, a spus profesorul de economie Mircea Coşea. 

 

Implicarea mediului de afaceri în procesul decizional este esențială

Mircea Coșea a subliniat că politica fiscală restrictivă a Ministerului de Finanțe a obstrucționat mediul de afaceri, iar multe firme au intrat în faliment în 2024 din cauza dificultăților economice. Profesorul crede că, printr-o politică mai relaxată, mediul de afaceri ar fi putut prospera. Capitalul românesc a evoluat semnificativ și începe să se extindă dincolo de granițe, ceea ce arată înțelegerea necesității unei economii de piață, nu reglementate de ONG-uri și ordonanțe. 

„Acești oameni sunt într-o situație dificilă pentru că lipsa de concepție modernă la nivelul Ministerului de Finanțe – cel care a fost – acest concept de politică fiscală pe sistemul circuitul apei în natură, adică dăm ceva și luăm înapoi, a făcut ca mediul de afaceri să fie foarte mult obstrucționat de politica fiscală, în loc să fie lăsat să funcționeze pentru că el crea.

Numărul mare de firme care a intrat în faliment în 2024 arată că unii nu au mai putut să ducă la bun sfârșit traiectul de business, deși dacă ar fi fost lăsați, deci o politică mai relaxată, ar putea să ducă la sporuri. (...)

Mediul de afaceri românesc a trecut prin momente grele și încă trece, dar a evoluat foarte mult.  Capitalul românesc începe să iasă peste graniță, ceea ce nu a fost până acum. Toate astea arată că sunt oameni care înțeleg ceea ce noi am dorit să avem în România: o economie de piață, nu economie reglementată prin ONG-uri și prin ordonanțe de urgență și alte trenulețe.

Deci atragerea lor în decizie, mie mi se pare că fiind foarte utilă în acest moment”, a spus profesorul de economie Mircea Coşea la emisiunea Totul despre bani, de pe pe DC News, DC News TV şi DC Business. 

 

Video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel