Data publicării:

Cum poate ”piramida lui Maslow” să ne trimită la psiholog. Mihaela Bilic: Problema nu e ce mâncăm, ci de ce mâncăm

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la ”piramida lui Maslow”, care în zilele noastre ne poate trimite la psiholog.

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, atrage atenția cu privire la nevoile pe care le avem, transpuse în ”piramida lui Maslow”, în anii ‘40, de psihologul american Harry Maslow, și care, în vremurile actuale ne pot trimite spre supraconsum sau chiar în cabinetul psihologilor.

”Piramida lui Maslow sau cum ne împinge societatea la supraconsum.

Încă din anii ‘40 profesorul american de psihologie Harry Maslow a făcut o ierarhie piramidală a nevoilor umane. El a observat că indivizii reacționează la obiceiuri și impulsuri instinctive, care stau la baza motivației acțiunilor. Cu alte cuvinte nevoile care nu sunt satisfăcute ne împiedică să evoluăm și să ajungem la împlinirea personală.

Teoria lui este că abia după ce am rezolvat un nivel al piramidei, putem trece la nivelul următor. Nevoile primare, comune tuturor oamenilor, se află la bază, în timp ce autorealizarea este pusă în vârf, accesibilă doar unora dintre noi și asta abia după ce sunt parcurse restul etajelor.

Ne întrebăm de ce nu suntem satisfăcuți, mulțumit și împliniți ca oameni? De ce ne zbatem în continuare să umplem frigiderul și să avem un acoperiș deasupra capului? Pentru că e complicat și aproape imposibil să ajungem în vârful piramidei când societatea în care trăim nu ne oferă un climat de siguranță, de liniște și încredere.

Individul este condamnat să rămână la nivelul de bază atunci când dorința de socializare/apartenență la un grup, precum și aprecierea valorii personale/respectul de sine nu sunt luate în considerație.

În piramida nevoilor împlinirea individuală este ultima și abia când ajungi la acel nivel apar hobby-urile, plăcerea de a călători, de a învăța o limbă străină, de a citi...” a scris Mihaela Bilic pe Facebook. 

Cum scăpăm de kilogramele în plus

”Atenție: evoluția nu o putem face de unii singuri, societatea în care trăim are o contribuție determinantă, ea impune și certifică valorile reale. Și dacă efortul nu îți este recunoscut, valorile nu-ți sunt confirmate, siguranța nu-ți este garantată, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să mănânci.

Kilogramele în plus nu trebuie tratate la nutriționist, ci la psiholog. Problema nu e ce mâncăm, ci de ce mâncăm… Iar nouă nu poate să ne fie bine, până când nu facem bine și societatea în care trăim!”, a mai scris Mihaela Bilic.

Citește și: Cum să te saturi cu mai puțină mâncare. Mihaela Bilic: Este cel mai bun obicei! Ne protejează de lăcomie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel