Data publicării:

Cum poate ataca Simona Halep suspendarea provizorie din cauza dopajului. Anunţ de la TAS

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sport
WhatsApp
Facebook Simona Halep
Facebook Simona Halep
Tribunalul de Arbitraj Sportiv arată ce căi de atac are Simona Halep, după ce a fost suspendată provizoriu de Federaţia Internaţională de Integritate în Tenis. 

"Având în vedere că Simona Halep a fost depistată pozitiv după un test antidoping la o substanță interzisă de către Agenția Mondiala Antidoping, substanța Roxadustat, căile pentru a-și dovedi nevinovația sunt următoarele: în primul rând trebuie verificat dacă avea o Scutire de Uz Terapeutic (SUT) adică dacă a declarat în mod oficial că folosește o anumită medicație. În cazul în care nu avea o SUT, ar trebui să dovedească fie că a ingerat substanța respectivă în mod involuntar, fie că i-a fost prescrisă de către un medic care știa că este sportivă de înaltă performanță.

Precizez că în materie antidoping se aplică principiul strictei responsabilități a sportivului, adică sportivul este responsabil pentru orice substanță identificată în organismul său. Având în vedere că Simona Halep este sportiv de nivel internațional, poate contesta rezultatele testului antidoping la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne. De asemenea, în astfel de cazuri, suspendarea este între doi și patru ani, în funcție de substanța identificată”, a declarat Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, citat de prosport.

Directorul ANAD, Gabriela Andreiaşu, anunţ sumbru pentru Halep: Ar putea fi suspendată între 2 şi 4 ani

Gabriela Andreiaşu, şefa Agenţiei Naţionale Antidoping din România, a transmis că Simona Halep ar putea primi o suspendare între doi ani şi patru ani. 

"În funcție de substanța folosită, suspendarea poate fi de 2 ani, de 4 ani, sau pe viață, și în cazurile în care se demonstrează că mai multe substanțe au fost luate cu intenție sau există circumstanțe agravante, se poate suplimenta cu încă 2 ani. Roxadustat este încadrat la secțiunea S2- hormoni peptidici, factori de creștere, substanțe înrudite si mimetice. Substanța este nespecifică -sancțiunea este de 4 ani dacă este gasită vinovată. Sancțiunile sunt din Codul Mondial transpus în regulamentul Federației Internaționale. Cazul ei nu este de circumstanțe agravante, cel putin nu din ce știm noi acum, dar ea își construieste apărarea", a explicat Gabriela Andreiaşu, conform GSP.

Există şi o variantă prin care poate avea o perioadă de suspendare mai mică. 

"Poate să recunoască și acum, i se reduce 1 an și se face un contract de acceptare a consecințelor. Dacă un sportiv sau o altă persoană poate demonstra, într-un caz particular, că nu i se poate imputa vinovăția sau neglijența, perioada de suspendare va fi eliminată. Prima cale este audierea la Federația Internațională. Apelul este la CAS (n.r. - Tribunalul de Arbitraj Sportiv)", a mai spus Andreiaşu. 

Cazurile în care poate fi redusă perioada de suspendare 

"Reducerea perioadei de suspendare pe baza lipsei vinovăției sau neglijenței semnificative se aplică în următoarele situații:

a) pentru substanță specifică sau produse contaminate, pentru situațiile care implică: prezența unei substanțe interzise sau a metabolitilor acesteia ori a markerilor ei în proba biologică provenită de la un sportiv; pentru utilizarea sau tentativă de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interzisă deținerea de substanțe și/sau de metode interzise;

b) în cazul în care sportivul sau o altă persoană dovedește lipsa vinovăției sau neglijenței semnificative în legătură cu o substanță specifică sau produs contaminat, sancțiunea urmând a fi minimum o mustrare, mergând până la 2 ani de suspendare din activitatea sportivă, în funcție de gradul de vinovăție", a mai transmis aceasta.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel