Cum păstrezi temperatura scăzută în maşină în zilele caniculare, dacă nu ai aer condiţionat
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la JESHOOTS.com, Pexels
Fotografie de la JESHOOTS.com, Pexels
Maşinile mai vechi nu au sisteme de aer condiţionat sau climatizare. Acestea au doar un sistem de ventilaţie, ineficient însă la temperaturi extrem de ridicate. Iată, însă, câteva trucuri pentru a păstra temperatura scăzută în habitaclu în timpul zilelor caniculare. 

1. Ventilează interiorul

Deschide ferestrele de pe o parte a maşinii, atât pe faţă, cât şi pe spate, şi apoi ventilează aerul din interior mişcând repetitiv o portieră înainte şi înapoi. 

Vei arăta ciudat pentru cei care trec pe lângă parcare, dar vei reuşi să scoţi aerul fierbinte din maşină. 

2. Dacă ai aer condiţionat, porneşte-l imediat 

Încă de la pornirea motorului, porneşte şi instalaţia de aer condiţionat, la cea mai scăzută temperatură. Dacă ai această opţiune, apasă butonul care arată o săgeată intrând în maşină, nu pe cel care recirculă aerul din habitaclu. 

Asta pentru că aerul din afara maşinii este mai rece. Deschide şi geamurile, pentru că sistemul de aer condiţionat va avea nevoie de câteva minute pentru a deveni eficient, scrie rac.co.uk.

3. Închide geamurile şi porneşte recircularea 

După ce ai făcut pasul 2, închide toate geamurile maşinii şi apasă butonul de recirculare a aerului, deja răcit. 

În ce situații ești scutit de purtarea centurii de siguranță. Bolile care îți anulează această obligativitate

După cum stabilește, în mod clar, Codul rutier, toate persoanele aflate într-o mașină cu care se merge pe drumurile publice trebuie să poarte centurile de siguranță din dotarea acesteia. De asemenea, șoferii trebuie să le atragă atenția pasagerilor cu privire la obligația de a purta centura de siguranță. Totuși, există și câteva categorii de șoferi ori pasageri exceptați de la regula purtării centurii de siguranță, printre care și gravidele sau cei ce suferă de anumite afecțiuni medicale, inclusiv anumite persoane obeze.

Ca regulă generală, Codul rutier stabilește obligația conducătorilor de autovehicule și tractoare agricole ori forestiere și a persoanelor care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice.

Totodată, în Codul rutier scrie că de la regula purtării centurii de siguranță există câteva excepții. Acestea sunt stabilite de regulamentul de aplicare a Codului rutier, cuprins în HG 1.391/2006. Mai exact, se exceptează de la obligația de a purta centura de siguranță:

- conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează;

- femeile în stare vizibilă de graviditate;

- conducătorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;

- persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță;

- instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăța să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.

Apoi, lista bolilor pentru care anumite persoane sunt scutite de purtarea centurii de siguranță este stabilită prin Ordinul Ministerului Sănătății (MS) nr. 1.246/2007, ce conține, de asemenea, și formularul certificatului medical de scutire pe motiv medical grav.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel